Kako san pomaže kod održavanja zdrave težine

Ako pokušavate da smršate, pored ishrane i vježbanja bitno je i koliko spavate. Nažalost, mnogi ne spavaju dovoljno, a dobar san faktor je koji nedostaje osobama koje se bore sa viškom kilogramima.

Slab san je veliki faktor rizika za težinu i pretilost

Premalo sna je povezano sa većim tjelesnim indeksom mase i viškom kilograma. Potrebe svakog čovjeka za snom variraju, ali kada ih gledamo u širem smislu, istraživanja upućuju da se promjene u težini vide kada spavamo manje od 7 sati.

Povećani apetit

Mnoge studije su otkrile da osobe koje nemaju kvalitetan san obično imaju povećani apetit. Ovo je najčešće uzrokovano utjecajem dva hormona sna, grelin i leptin. Grelin je hormon koji se ispušta u stomak i daje signale gladi mozgu. Leptin se ispušta iz ćelija masti i suzbija glad, te signalizuje sitost mozgu. Kada ne spavamo dovoljno, tijelo pravi više grelina i leptina, što pojačava osjećaj gladi i povećava apetit.

San pomaže protiv žudnje za slatkišima

Manjak sna nas vodi do nezdravih izbora i odabira slatkiša i prerađene hrane. Nesanica slabi aktivnost u prednjem dijelu mozga koji je odgovoran za samokontrolu.

Nesanica povećava unos kalorija

Veći unos kalorija može biti dio povećanog apetita i lošeg izbora hrane, kao i vremena provedenog kada smo budni. Ovo se posebno odnosi na vrijeme kada nismo aktivni. Slab san također dovodi do većeg unosa kalorija čime utječe na sposobnost da kontrolišemo veličinu porcije koje jedemo.

Može usporiti metabolizam

Metabolička stopa odmaranja je broj kalorija koje tijelo sagorijeva dok se odmaramo. Na nju utječu godine, težina, visina, spol i masa mišića. Istraživanja upućuju da nesanica može smanjiti nivo metabolizma dok odmaramo.

Smanjuje fizičku aktivnost

Nedovoljno sna nam daje manje motivacije za fizičku aktivnost. Kao dodatak, brže se umaramo tokom fizičke aktivnosti.

Facebook komentari