Kako sauna poboljšava zdravlje

Istraživanja pokazuju da boravak u sauni ima niz zdravstvenih koristi. Evo nekih.

Saune mogu poboljšati vaskularno zdravlje

Istraživanja pokazuju da saune mogu poboljšati vaskularno zdravlje na razne načine, od smanjenog krvnog pritiska i faktora rizika za hipertenziju kako bi se smanjio rizik za pojavu bolesti srca, moždanog udara i neurološkog propadanja. Vrijeme potrošeno u sauni može direktno utjecati na krvni pritisak, vaskularnu funkciju, oksidativni stres i upale.

Saune mogu poboljšati respiratornu funkciju

Pokazalo se da sauna povećava kapacitet i funkciju pluća, što bi moglo dovesti do poboljšanog disanja za osobe sa respiratornim problemima kao što su astma i bronhitis. Redovni gosti saune također mogu imati manje prehlada i manji rizik od upale pluća, čime se može potaknuti i imunološki odgovor tijela.

Ublažava bol

Osobe koje pate od mišićno-koštanih problema, uključujući osteoartritis, reumatoidni artritis i fibromijalgiju, imaju manje simptome nakon što su proveli  neko vrijeme u sauni. U sauni se može potaknuti i prirodni analgetik tijela. Slični rezultati primijećeni su kod osoba sa hroničnim glavoboljama.

Saune mogu biti dobre za raspoloženje

Iako mnogi ljudi koriste saune kako bi smanjili stres, one mogu potaknuti proizvodnju hormona kao što je endorfin, što dovodi do boljeg raspoloženja. Termalna terapija je također povezana sa smanjenim rizikom od depresije.

Facebook komentari