Kako se boriti sa stresom kroz ishranu

Kada se osjećamo lože i stresno, mnogi od nas počnu razmišljati kako će čokolada učiniti da se osjećamo bolje. Realnost je, međutim, da čokolada omogućava kratkotrajne učinke, ostavljajući nas u gorem raspoloženju nego prije.

Četiri glavna neurotransmitera koja doprinose raspoloženju su endorfin, dopamin, serotonin i oksitocin. Postoje prirodni načini da se aktiviraju ovi dijelovi mozga. Neurotransmiter koji je najčešće ciljano upotrebljen u modernoj medicini je serotonin. Niski nivoi serotonina su povezani sa promjenama raspoloženja ili depresijom. Stoga, hrana može poboljšati prirodnu proizvodnju serotonina na slijedeće načine :

Ubacivanje triftofana

Ciljajte na manje doze amino kiseline triftofan (1g), jer se pretvara u molekule koje vode ka povećanim nivoima serotonina. Jedan gram triftofana se nalazi u 200 grama soje, 200 g nemasnog proteina, 200 grama rikota sira i 300 g ribe. Ostala hrana koja sadrži prirodne nivoe serotonina su banane, avokado i paradajz.

Poboljšajte probavu

Oko 80 do 90 posto proizvodnje serotonina se dešava u crijevima, stoga, poboljšanje probave doprinosi poticaju kod raspoloženja. Pokušajte piti minimalno 4 do 6 čaša vode dnevno. Jedite hranu bogatu vlaknima i fermentiranu hranu (jogurt, kefir, kombucha).

Držite pod kontrolom nivoe glukoze u krvi

 Kada šećer u krvi počne da se povećava, utječe na raspoloženje. Možete se osjećati osjetljivo, neraspoloženo, umorno, bez koncentracije i imate želju za slatkim.

Konzumirajte redovno obroke i izbjegavajte preskakanje istih.

Izbjegavajte hranu koja ima previše šećera i bijelog brašna.

Zamijenite nezdrave rafinisane ugljikohidrate za zdravije verzije, koje imaju visok nivo vlakana (voće, povrće, smeđa riža, leća, grah, zob, kukuruz).

Jedite manje porcije.

Smanjite unos kofeina

Kofein je stimulant koji povećava anksioznost kod osoba sa slabim metabolizmom, te može negativno uticati na san i raspoloženje.

Dovoljno omega 3 masnih kiselina

Ishrana bogata zdravim omega 3 kiselinama dokazano smanjuje upale i depresiju. Smanjuju nervne upale i poboljšavaju integritet i strukturalnu kompoziciju ćelija membrana.

Održavajte magnezij

Visoki nivoi magnezija mogu pomoći kod dubokog sna zbog održavanja GABE. GABA (gama-aminobutirična kiselina) je neurotransmiter koji poboljšava san. Dobar san je podjednako važan zbog efekata koje ostavlja na raspoloženje individualaca.

Za stabilno raspoloženje jedite hranu koja podržava serotonin, poboljšajte probavu i normalizujte nivoe šećera u krvi.

Facebook komentari