Kako se i zašto pojavljuju urasli nokti

Kad nokat raste u mesu umjesto iznad njega, pojavljuju se urasli nokti. Obično se javljaju na nogama, posebno na nožnom palcu. Ljudi koji imaju zaobljene ili debele nokte najpodložniji su, iako bilo ko može patiti od uraslog nokta kao posljedica neke povrede ili loše njege noktiju.

Urasli nokti najčešće su posljedica prekratkog rezanja nožnih noktiju ili zaobljavanja rubova noktiju, te nošenja preuskih cipela ili čarapa koje stvaraju pritisak na nokte. Mogu se pojaviti i nakon neke povrede kao što je udarac nogom u neki predmet.

Većina tegoba zbog uraslog nokta može se spriječiti pravilnom njegom nožnih prstiju i izbjegavanjem preuskih cipela i čarapa.

Oštećen ili krivo odrezan nokat može postati urasli nokat ukopavajući se u kožu sa strane ležišta nokta. To mjesto može postati bolno i inficirati se. Neće se zacijeliti dok se nokat ne skloni. Kako biste izbjegli urasle nokte, uvijek režite nokte ravno.

Nikada nemojte pokušavati ispraviti urasli nokat na nozi urezujući slovo V na gornjem dijelu nokta. Te su se priče razvile iz pogrešne ideje da je urasli nokat posljedica prevelikog nokta i da se strane nokta mogu usmjeriti da rastu prema sredini odstranjivanjem komadića postojećeg nokta. Nokti rastu samo iz korijena ležišta nokta prema vrhu nožnog prsta.

Ako urasli nokat zahvati infekcija, razvije se jaka bol i pojavi se gnoj, ili ako su nokti tako tvrdi i debeli da ne možete ublažiti tegobe, savjeti i liječenje doktora su potrebni, posebno kod dijabetičara, kod kojih se mogu razviti komplikacije zbog infekcija noge.

Facebook komentari