Kako se oporaviti od povrede sa vježbanja

Biti aktivan je veoma bitno za tijelo i mentalno zdravlje. Nekad prekoračimo tu granicu, što dovodi do istegnuća, ulegnuća ili kidanja ligamenata. Potrebno nam je vremena da se oporavimo, ili će se pojaviti više povreda.

Ako ste se povrijedili, prva stvar o kojoj treba da razmislite je da li ste osjetili da se mišić širi ili prebacuje preko članka. Ako jeste, koliko ozbiljan je bio bol ili sila koja je rezultirala povredom? Ovo može pomoći pri otkrivanju ozbiljnosti povrede. Ako imate trenutno oticanje ovo je obično uzrokovano unutrašnjim krvarenjem, što znači da je povreda ozbiljnija i traži hitnu intervenciju. Inače za većinu povreda treba nekoliko sati da se razvije oticanje, što je oblik upale koja je normalan proces oporavka.

Upala je odgovor tijela na povredu, oštećenje normalnih funkcija tijela. Cilj upale je da se ponaša kao odbrambeni mehanizam koji štiti od infekcija, zadržava krvarenje i sanira povrijeđeno tkivo. Moguće je i pojavljivanje modrica koje su vidljive nakon nekoliko dana. Ovo se ne pojavljuje uvijek preko oštećenog dijela, jer se krvarenje iz povrede vraća do članka.

Rani pokreti mogu biti ključni da se omogući pravilan protok krvi do područja kojem je potreban oporavak. Neke povrede su veoma bolne i teže, stoga će osoba prolaziti kroz mnogo teži i duži proces oporavka.

Akutna bol se i dalje može olakšati sa hladnijim predmetima ili ledom. Ne preporučuje se da ljudi izbjegavaju antiupalne lijekove, jer ih trebamo za proces oporavka.

Tijelo je veoma impresivno, s obzirom da većinu povreda sanira samo. Međutim, ovakav oblik povrede je osjetljiv nakon početne povrede, stoga je odmor prvih par dana nužan radi zacijeljivanja. Nakon 24 do 48 sati snaga tkiva se povećava. Tada možete početi sa slobodnim aktivnim nizom pokreta kao što su savijanje, ispravljanje i okretanje članka. Dalje slijede nježne vježbe opterećenja, prije prelaska na funkcionalne vježbe kao što su hodanje, dizanje i nosanje predmeta.

Upravljanje manjom traumom je lako, dok proces oporavka zavisi od faktora kao što su godine, spol i cjelokupno zdravlje.

Uvijek postoji razlog za povredu, stoga pokušajte da procijenite stanje koje može smanjiti rizik za buduće povrede. Najbolji savjet je da odmarate narednih 24 do 48 sati, te postepeno nakon toga ubacujete aktivnosti koje ste radili prije povrede.

Facebook komentari