Kako se pojavljuje bjesnilo kod ljudi

Bjesnilo (bjesnoća) je virusna moždana bolest, koja je, ako se ne spriječi neodložnim liječenjem, te dopusti da se razvije, gotovo uvijek smrtonosna. Oboljeti možete ako vas ugrize zaražena životinja. Životinje koje mogu biti prenosioci su psi, mačke, šišmiši, tvorovi, rakuni i lisice. Bolest se u oko 70 posto slučajeva dobije nakon ugriza divljih životinja koji su probili kožu.

Simptom bjesnila je i hidrofobija (strah od vode), jer izaziva bolne mišićne grčeve u grlu koji spriječavaju gutanje. Upravo to izaziva smrt neliječenih bolesnika.

Razdoblje inkubacije za simptome može trajati od deset dana do dvije sedmice. Obično između ugriza i pojave prvih simptoma prođu tri mjeseca. Prvi simptomi uključuju bockanje, svrab ili osjećaj hladnoće na mjestu ugriza, lagana temperatura i osjećaj slabosti. Nakon toga mogu uslijediti groznica, otežano gutanje tekućina, nemir, napadi bijesa, razdražljivost, mišićni grčevi i slinjenje.

Ako vas ugrize bijesna životinja, to ne mora nužno značiti da ćete dobiti bjesnilo. Samo oko 50 posto ljudi koji su ugriženi, a nisu liječeni, razviju bjesnilo.

Bjesnilo uzrokuje virus koji ulazi u centralni nervni sistem, mozak i kičmu. Prodire kroz kožu ili sluz, zatim putuje u mozak, gdje se razmnožava, i živcima širi u druga tkiva.

Nakon ugriza trebate ranu što prije temeljito isprati sapunom i vodom. Ako je rana površinska, a znate da je životinja cijepljena, to je sve što trebate učiniti. Ako niste sigurni, uputite se prema bolnici gdje će doktor odrediti moguće liječenje.

Ako je životinja cijepljena, nećete trebati liječenje, već samo čišćenje rane. Ako niste sigurni u pogledu zdravlja životinje, doktor će vam dati injekciju za spriječavanje bjesnoće.

Facebook komentari