Kako se pojavljuje paraliza sna

U većini slučajeva, paraliza sna je obično znak da se tijelo ne pokreće polako kroz faze sna. Paraliza sna je osjećaj da ste svjesni, ali u nemogućnosti da se pomjerite. Pojavljuje se kad osoba prelazi između faza spavanja i buđenja.

Neki ljudi mogu iskusiti osjećaj gušenja ili pritiska. Paraliza sna može pratiti i ostale poremećaje sna kao što je narkolepsija (stanje uzrokovano problemom u sposobnosti mozga da reguliše san).

Paraliza sna se obično pojavljuje jednom od dva puta. Ako se pojavi prilikom padanja u san, zove se hipnagogna paraliza sna, dok se njena pojava prije buđenja zove hipnopompna paraliza sna.

Kako padamo u san, tijelo se polako opušta. Obično postajemo manje oprezni, pa ne primjećujemo promjene. Međutim, ako ostanemo svjesni prilikom padanja u san, možemo primjetiti da se ne možemo pomjeriti ili pričati.

Tokom spavanja, tijelo se prebacuje između REM i nREM sna. Jedan ciklus REM ili nREM faza traje oko 90 minuta. NREM se pojavljuje prvi i čini oko 75 posto ukupnog spavanja. Na kraju nREM faze, spavanje se prebacuje u REM fazu. Oči se pomjeraju brzo te se tad i snovi pojavljuju, a ostatak tijela bude opušten. Mišići su „isključeni“ prilikom REM ciklusa. Ako ste postali svjesni prije završetka REM ciklusa, primjetit ćete da će se pojaviti paraliza sna.

Faktori koji su povezani sa paralizom sna uključuju :

– Nedostatak sna

– Promjene u rutini spavanja

– Mentalna stanja kao što su stres i bipolarni poremećaj

– Spavanje na leđima

– Korištenje određenih lijekova.

Facebook komentari