Kako se ponašati nakon srčanog udara

Većina osoba preživi srčani udar i nastavi živjeti zdravo i produktivno. Obično ostanete u bolnici nekoliko dana radi oporavka. Kod komplikacija, ili nekih procedura, možete ostati i duže.

Jedna od prvih stvari koju možete primjetiti u bolnici je promjena lijekova. Ovim se liječe i kontrolišu simptomi i stvari koje vode ka srčanom udaru.

Nakon srčanog udara, normalno je osjećati strah, depresiju i anksioznost. Ove emocije obično traju od 2 do 6 mjeseci. Mogu utjecati na sposobnost vježbanja, porodični život, posao i ukupni oporavak.

Da biste smanjili rizik za pojavu novog srčanog udara, trebaju se uvesti neke promjene.

Ako pušite, najvažnija stvar koju možete uraditi za srce i ostale dijelove tijela je prestanak. Veoma je bitno insistirati da osobe oko vas ne puše jer pasivno pušenje pojačava podjednako rizik za razvijanje srčane bolesti.

Kontrolišite visoki krvni pritisak i holesterol. Obje stvari mogu oštetiti arterije, te povećati rizik za srčani ili moždani udar.

Jedna od najvažnijih stvari u dobrom zdravlju srca je fizička aktivnost. Neke osobe se plaše vježbati nakon srčanog udara. Međutim, upravo ovakva vrsta aktivnosti vam je potrebna da jačate srce i smanjite šanse za pojavu srčanog udara i srčanih bolesti. Što ste više aktivniji, srce postaje jače i zdravije.

Srčani udar nije znak da trebate odustati od svog života. On je pokazatelj da trebate staviti  fizičko i mentalno zdravlje na prvo mjesto.

Facebook komentari