Kako se vratiti treningu nakon povrede

Bez obzira da li ste imali manje uganuće ili ste iščašili zglob, povratak treniranju nakon bilo kakve povrede može biti težak. Čak i ako ste odlučni da se vratite natrag u punoj snazi što je prije moguće, to nije uvijek najbolja ideja.

Odobrenje doktora – Važno je razgovarati sa doktorom prije nego što se vratite staroj rutini. Ako ste radili sa fizioterapeutom, vjerovatno ste naučili posebne poteze da pojačate i istegnete povrijeđeno područje. Ne bi se trebali vratiti treningu ili aktivnosti dok bol, oteklina i ukočenost nisu oslabili. Naprezanje može učiniti da oporavak traje duže ili napraviti još veću štetu.

Psihički se pripremite – Kada doktor i terapeut odobre fizičku aktivnost, malo razmislite o tome zašto ste se povrijedili i nemojte dozvoliti da dođe do toga ponovo.

Počnite polako sa treningom – Možda ste trčali po 20 km dnevno i vjerojatno ćete se moći vratiti tamo gdje ste stali, ali morate biti strpljivi. Dobra smjernica je početi na oko 50 posto “normalnog” nivoa i povećati samo 10  do 15 posto svake sedmice – pod pretpostavkom da se simptomi ne pojave tokom ili nakon svake sedmice. Također trebate uzeti vremena da se zagrijete prije aktivnosti, ohladite nakon, i rastegnete. Zagrijavanje i rashlađivanje trebalo bi trajati oko 3 do 5 minuta.

Cross-fit trening – Obavljanje različitih aktivnosti koje rade na različitim dijelovima tijela je ključno. Pomaže nam da ostanemo zdravi dok dio tijela koji je povrijeđen ponovno dobija snagu. Također može pomoći da se ne povrijedite ponovo.

Slušajte svoje tijelo – Malo neugodnosti je u redu. Puno nije. Nikada ne bi trebali biti u agoniji, i trebali bi se osjećati bolje čim se prestanete kretati. Ako je bol loša, ili ako traje sat ili više nakon što završite vježbu, uzmite to kao znak da ste otišli predaleko. Možda ćete se morati odmoriti 1 do 3 dana prije nego opet pokušate. Kada to učinite, smanjite intenzitet vježbanja tako da se osjećate dobro tokom i nakon treninga.

Facebook komentari