Kako se zaštititi od gripe

Autor: Mr. ph. Zvjezdana Ljubibratić, ZU Apoteka Lek

S prvim hladnim jesenjim danima uvijek se nekako nametne pitanje kako se zaštititi od različitih infekcija i ojačati imunitet. To pitanje ne gubi na aktuelnosti s obzirom na to da smo u ovoj godini imali pandemiju koronavirusa, koja još traje.

Spomenut ćemo najbitnije vitamine i minerale:

Cink – dokazani mineral u borbi protiv infekcija. Za njega je bitno da se uzima u adekvatnoj dozi i obliku. Najbolje se apsorbira u obliku citrata i bis-glicinata.

Vitamin C – učestvuje u formiranju i održavanju interćelijskih supstanci i kolagena. Često se kombinira s cinkom jer efikasnije stimulira imunitet, a naročito kod prvih simptoma infekcije. Preparate na bazi cinka i vitamina C možemo naći u različitim farmaceutskim oblicima (kapsule, tablete, prašak i rastvor).

Vitamin D – oduvijek se smatralo da je povećana učestalost prehlada i infekcija tokom zime povezana sa smanjenim izlaganjem sunčevoj svjetlosti koja je neophodna za sintezu vitamina D. Nizak nivo vitamina D veže se i uz neke maligne, kardiovaskularne bolesti, autoimune, neurološke i respiratorne bolesti. Zato trebamo redovan unos vitama D u dovoljnoj količini (npr. D3 Spray®)

Osim vitamina i minerala za jačanje imuniteta se koriste razni biljni preparati, ali kao posebno efikasni su se pokazali preparati na bazi matične mliječi i ehinacee.

Matična mliječ je koncentrat hranljivih supstanci. Bogata je vitaminima B grupe, naročito B5 i B6, zatim vitaminima A,C, D i E, mineralima i enzimima. Bitno je istaći da sadrži 18 vrsta aminokiselina i jedini je prirodni izvor acetil-holina. To je neurotransmiter odgovoran za razvoj mozga i pamćenje. Matična mliječ  jača imunitet, blagotvorno djeluje kod oboljenja dišnih organa, oboljenja jetre i endokrinoloških bolesti.

Treba obratiti pažnju na eventualne alergijske reakcije koje su moguće kod osoba preosjetljivih na pčelinje proizvode. Na tržištu postoji mnogo proizvoda na bazi matične mliječi i da proizvod bude provjerenog farmaceutskog kvaliteta (npr. ROYAL Jelly® proizvodi).

Ehinacea je biljka koja je poznata kao imunomodulator i primjenjuje se kod virusnih infekcija. U ljekovite svrhe se koriste preparati čija je osnova tinktura svježe biljke ili suhi standardizirani ekstrakti. Može se naći u različitim farmaceutskim oblicima (rastvori, sirupi, tablete i kapsule). Djeluje na viruse influence i herpes simpleksa, a može se koristiti i kod urinarnih infekcija, hroničnog umora i slabosti organizma. Preparati na bazi ove biljke namijenjeni su za intenzivnu i kratku terapiju. Maksimalna upotreba je do osam sedmica, a uglavnom se preporučuje korištenje četiri sedmice. Smatra se da pomažu kod prvih znakova gripe i prehlade. Važno je naglasiti da se preparati na bazi ehinaceje ne smiju koristiti kod pacijenata s autoimunim bolestima, male djece i trudnica.

Na našem tržištu postoji veliki broj preparata za jačanje imuniteta. Bitno je da uz pomoć farmaceuta kao najdostupnijeg zdravstvenog stručnjaka izaberete adekvatan preparat za imunitet u odgovarajućem obliku i dozi.

Facebook komentari