Kako šećer utiče na vaš mozak

Svi volimo slatkiše.

Ipak, velika većina nas je svjesna da pretjerana konzumacija šećera vodi do pretilosti, povećanja kilaže, dijabetesa te negativno utiče na zube.

Šećer, odnosno glukoza, pokreću tijelo, gorivo su za ćelije, kako one u tijelu, tako i moždane, neurone.

Jedenje slatke hrane aktivira dopamin, hormon koji utiče na raspoloženje u mozgu, u prijevodu, slatkiši nam popravljaju raspoloženje.

Iz toga zaključujemo da tijelo traži što više šećera kako bi se osjećalo bolje, ali šta se dešava u mozgu kad pretjerano konzumiramo šećer?

Poput uticaja droge na mozak, pretjerana konzumacija šećera stvara takozvanu toleranciju, pa se stvara adikcija, zavisnost.

Brojne studije su pokazale kako pretjerana konzumacija šećera može štetiti mozgu tako što usporava kognitivnu funkciju, dovodeći do deficita u pamćenju i držanju pažnje.

Ipak, studije su također pokazale da ovaj negativni efekt nije trajan,  te se može normalizirati boljom ishranom. Zato, koliko god bilo teško i izazovno, budite karakter i smanjite unos slatkiša. 

Ovo naročito vrijedi za djecu koju nikada nije kasno naučiti da puno slatkiša nije dobro, čak i ako im roditelji nisu najbolji primjer.

Facebook komentari