Kako šećer uzrokuje karijes i uništava zube

Mnogo različitih vrsta bakterija živi u ustima. Postoje i dobre i štetne bakterije. Studije su pokazale da odabrana grupa štetnih bakterija proizvodi kiselinu u ustima kada probavljaju šećer. Ove kiseline uklanjaju minerale iz cakline, koja je sjajni, zaštitni i vanjski sloj zuba. Ovaj proces se zove demineralizacija.

Dobra vijest je da slina pomaže da se ta šteta stalno okreće u prirodnom procesu koji se naziva remineralizacija. Minerali u slini, kao što su kalcij i fosfat, uz fluorid iz paste za zube i vodice, pomažu u popravci cakline zamjenom minerala koji su izgubljeni tokom “napada kiseline”.

Međutim, ponovljeni ciklus napada kiseline uzrokuje gubitak minerala u caklini. Vremenom, to slabi i uništava caklinu, stvarajući šupljinu. Ona je rezultat štetnih bakterija koje probavljaju šećer u hrani i proizvode kiseline. Ako se ne liječi, šupljina se može proširiti u dublje slojeve zuba, uzrokujući bol i mogući gubitak zuba. Znakovi raspadanja zuba uključuju zubobolju, bol pri žvakanju i osjetljivost na slatku, vruću ili hladnu hranu i piće.

Šećer je poput magneta za loše bakterije. Bakterije u ustima hrane se šećerom koji jedemo i stvaraju zubnu ploču, koja je ljepljiva i bezbojna folija formirana na površini zuba. Ako se ploča ne ispere slinom ili četkanjem, okolina u ustima postaje kisela i šupljine se mogu početi stvarati. Kada pH vrijednost u ustima padne ispod normale, ili manje od 5.5, kiselost počinje otapati minerale i štetiti zubnoj caklini.

U tom procesu će nastati sitne rupice ili erozije. S vremenom će postati veće, dok se ne pojavi jedna velika rupa ili šupljina.

Facebook komentari