Kako skinuti višak kilograma a da ne gladujete

Kada počnete sa provođenjem neke vrste dijete, ubrzo shvatite da to vodi do pojave gladi i želje za “zabranjenom” hranom. Nakon nekoliko sedmica, većina osoba se vrati starom režimu ishrane, uz izgovor da “dijete ne rade svoj posao”. Istina o pametnom gubljenju kilograma nije u gladovanju ili ograničavanju konzumiranja određene hrane. Bitna je upornost u odabiru zdravije hrane i mijenjanju loših navika u jelu i fizičkoj aktivnosti.

Čitave žitarice mnogo su bolji izbor od rafinisanog hljeba jer imaju veće nivoe vlakana, nutritivnije su i čine nas sitim.

Hrana koja ima velike količine vode je obično niskokalorična zbog vodenog sadržaja. Voće, povrće, supe i želatin su napravljeni od 80 do 90 posto vode, dok hrana kao što je jogurt, puding, jaja, pasta, morska hrana sadrži od 60 do 75 posto vode.

Hrana sa niskim nivoima masti nas može sačuvati od viška kalorija zbog masti koji imaju dva puta više kalorija od proteina i ugljikohidrata.

Zamrznuti jogurt, jednostavni kolači ili deserti napravljeni od voća mogu zadovoljiti želju za slatkišima, obezbjediti dovoljno nutrijenata, te i dalje ostati u granicama kalorija koje trebamo unijeti.

Brza hrana se smatra sigurnom rutom za višak kilograma zbog visokog nivoa kalorija, natrija i masnoće. Pokušajte sa “zdravijom” verzijom brze hrane kao što je grilovani sendvič sa piletinom ili salatom koja ima dresing.

Muffini, krofne i peciva znaju biti visokokalorične namirnice koje ne zadovoljavaju nutritivne potrebe i stvaraju osjećaj gladi već par sati nakon konzumiranja. Pokušajte sa čitavim žitaricama, voćem ili zobenom kašom (možete dodati i šaku orašastih plodova). Nemojte preskakati doručak. Studije su pokazale da osobe koje jedu doručak kontrolišu kalorije bolje tokom dana od osoba koje ga preskaču.

Facebook komentari