Kako smanjiti alergije na plijesan

Ako ste alergični na plijesan, možda se čini da se uzalud borite jer je plijesan prisutna na mnogim mjestima, unutar kuće ili vani. Međutim, možete poduzeti korake da ograničite izloženost.

Plijesan se češće pojavljuje na određenim mjestima kao što su plastenici, farme, prodavnice sa cvijećem i građevinskim područjima. Prije nego što uđete na takva mjesta, stavite masku na lice koja će zaštiti od udisanja plijesni.

Neposječena područja i hrpe lišća su primarna mjesta za razmnožavanje. Pokušajte da ih zaobilazite. Ako trebate da pokosite travu ili da sklonite korijenje, obavezno nosite masku. Kada uđete u kuću, istuširajte se da bi sklonili ostatke plijesni koji su se mogli zakačiti na kosu ili kožu.

Napravite u kući atmosferu koja ograničava količinu plijesni. Ključ je kontrola vlage u zraku. Vlažnost mora biti ispod 60 posto (između 35 i 50 posto je najbolji postotak).

Plijesan se razmnožava u toplim i vlažnim kuhinjama i kupatilu. Otvoren prozor može smanjiti vlažnost zraka. Ako primjetite plijesan na površinama, očistite ga sa varikinom, sapunom i vodom ili nekim proizvodom i održavate redovno tu površinu jer se može vratiti.

Klima uređaju znaju zarobiti plijesan unutar. Veoma je važno održavati klima uređaje čistim da se plijesan ne bi razmnožavala.

Vlaga u bilo kojem dijelu kuće može biti područje razmnožavanja. Ako primjetite da negdje curi voda, odmah pređite na riješavanje problema jer se plijesan brzo razmnožava.

Facebook komentari