Kako smanjiti porciju obroka a da ne ostanete gladni

Kada pokušavate da izgubite na težini, jedna od stvari koje smanjujete je veličina porcije. Postoji nekoliko strategija koje možete koristiti da smanjite broj kalorija i držite glad pod kontrolom.

Napunite bar pola tanjira sa povrćem – Povrće sadrži velike količine vode i vlakana, ali ne i kalorija. Kada na tanjiru imamo veće količine povrća, možete jesti istu količinu hrane, ali sa manje kalorija.


Jedite protein u svakom obroku ili grickalici – Protein povećava osjećaj sitosti više od ugljikohidrata i masnoća. Fokusirajte se na sirove izvore proteina kao što su jaja, morska hrana i riba. Biljni proteini su odlični izbori i uključuju grah i tofu.

Pijte vodu – Konzumiranje visokokaloričnih pića nas ne čini sitim i samim tim unosimo više kalorija nego što nam je potrebno. Za starije odrasle, voda prije jela nas može zasititi i smanjiti šanse da se prejedete.

Počnite sa salatom ili supom sa povrćem – Može biti neobično jesti nekoliko jela u jednom obroku da biste smanjili količinu koju jedete, međutim, salata ili supa mogu pomoći baš u tome. U jednom istraživanju, učesnici koji su jeli supu prije glavnog jela, su imali manji unos kalorija za 20 posto. Pazite sa dresingom u salati koji može biti visokokaloričan.

Koristite manje tanjire i viljuške – Može zvučati čudno, ali veličina tanjira može utjecati na količinu hrane koju ćemo pojesti.

Začinite jelo – Ljute papričice mogu pomoći da jedete manje. Sastojak u ljutim papričicama može smanjiti apetit i glad.

Konzumiranje razgradivih vlakana – Hrana bogata vlaknima pomaže da se osjećamo sitim. Hrana sa razgradivim vlaknima, kaš što su zobene pahuljice, kruške i grah su namirnice koje daju osjećaj sitosti. Razlog tome su razgradiva vlakna koja imaju više vode.

Facebook komentari