Kako soja može pomoći kod menopauzalnih simptoma?

Menopauza je zvanična potvrda završetka ženskog menstrualnog ciklusa i perioda plodnosti. Žene mogu preći u menopauzu već u srednjim 30-im, ali promjena se obično dešava oko 50-te godine života. Dijagnoza se može postaviti kada prođe 12 mjeseci bez menstruacije.

Prirodno opadajući nivoi estrogena će dovesti do toga da žene iskuse niz neugodnih menopauzalnih simptoma i znakova, poput suhoće vagine, promjena raspoloženja, smanjenog seksualnog nagona, umora, lupanja srca, osteoporoze i još mnogo toga.

Utvrđeno je da hormonska nadomjesna terapija, iako popularan tretman za ublažavanje simptoma, predstavlja veliki stres za jetru, a istovremeno povećava rizik od pojave zdravstvenih problema kao što su:

– stvaranje krvnih ugrušaka i njihova mobilizacija (tromboza i embolija)

– moždani udar

– srčana bolest

– urinarna inkontinencija („bijeg“ mokraće)

– demencija (gubitak pamćenja)

– karcinomi, poput raka dojke, pluća ili debelog crijeva.

Kao rezultat, mnoge žene su prestale uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju i umjesto nje traže nove prirodne alternative za ublažavanje simptoma menopauze – soju i sojine izoflavone.

Hrana na bazi soje i dodaci prehrani sa sojom u sastavu dugo su hvaljeni kao prirodan tretman  za valunge i druge simptome menopauze. Soja je bogata vrstom fitoestrogena koji se zovu izoflavoni. Fitoestrogeni su hemikalije u biljnoj hrani koje djeluju slično kao i ženski hormoni estrogeni. To znači da ljudsko tijelo može koristiti izoflavone kao alternativu ljudskom estrogenu jer imaju slične molekularne strukture koje se vezuju za iste estrogenske receptore na ćelijama tkiva u kojima ispoljavaju svoje djelovanje.

Studija objavljena 2010. godine pokazala je da dnevna doza od 120 mg sojinih izoflavona poboljšava menopauzalne simptome te da, dugoročno gledajući, ova alternativna praksa može smanjiti rizik od pojave raka.

Facebook komentari