Kako spriječiti pojavu strija

Strije izgledaju kao linije na koži. Mogu biti crvene, ljubičaste ili sive. Najčešće se pojavljuju na stomaku, grudima, bokovima, zadnjici i bedrima. Uobičajeni su simptom u trudnoći, ali se mogu razviti u bilo kojem periodu života.

Evo nekoliko savjeta kako da spriječite njihovu pojavu.

Kontrolišite težinu – Jedna od stvari koja najviše pomaže za prevenciju strija, bilo da ste trudni ili ne, je održavanje zdrave težine. Strije se pojavljuju kada se koža isteže brzo radi viška kilograma. Možete primjetiti i strije nakon gubitka kilograma. Zdrava ishrana i vježbanje pomažu u održavanju težine.

Ostanite hidrirani – Dovoljne količine vode svakodnevno mogu pomoći da koža ostane hidrirana i meka. Meka koža nije sklona pojavi strija.

Jedite nutritivnu hranu – Strije mogu biti posljedice nedostatka određenih vitamina u tijelu. Konzumiranje hrane koja poboljšava zdravlje kože može pomoći. Uključite u ishranu hranu bogatu vitaminom C, D i E, cinkom i proteinom.

Uključite vitamin C u dijetu – Kolagen igra bitnu ulogu u održavanju kože elastičnom i jakom. Pomaže u smanjenju pojave strija i bora. Važan je nutrijent za razvoj kolagena, te se može pronaći u raznovrsnom voću i povrću.

Tretirajte svježe strije kada se pojave – Ako ne možete u potpunosti prevenirati strije na koži, možete ih minimizirati tako da budu manje vidljive, za šta služe mnogi tretmani koje određuje ljekar.

Facebook komentari