Kako starenje mozga utiče na razmišljanje

Mozak kontroliše mnoge aspekte razmišljanja- sjećanje, planiranje, organizacija i donošenje odluka. Ove kognitivne sposobnosti su bitne za svakodnevno obavljanje poslova i naše neovisnosti.

Neke promjene kod razmišljanja su česte kako starimo. Naprimjer, stariji odrasli imaju povećane poteškoće sa izražavanjem i sjećanjem imena, multitaskingom i blaga smanjenja u sposobnosti da obraćaju pažnju.

Starenje također donosi pozitivne kognitivne promjene kao što su znanje i uvid u niz iskustava kroz život. Istraživanja su pokazala da starije osobe i dalje mogu učiti nove stvari, stvarati nove uspomene i poboljšati svoj vokabular i znanje jezika.

Promjene u starenju mozga

Kako osoba stari, promjene se događaju u svakom dijelu tijela, uključujući i mozak. Određeni dijelovi mozga se smanjuju, posebno oni zaduženi za učenje i ostale kompleksne mentalne aktivnosti. U nekim regijama mozga, komunikacija između neurona(nervnih ćelija) može biti smanjena. Cirkulacija krvi se smanjuje i upale u tijelu se mogu povećati.

Ove promjene mogu uticati na mentalnu funkciju čak i kod starijih odraslih osoba koje su zdrave.

Nije razjašnjeno zašto neke osobe razmišljaju bolje kako stare, a neke ne. Jedan mogući razlog su “kognitivne rezerve” – mogućnost mozga da radi iako su neki dijelovi narušeni. Ljudi sa boljim obrazovanjem izgleda imaju više kognitivnih rezervi od ostalih.

Facebook komentari