Kako tamna čokolada diže imunitet i zdravlje mozga

Naučnici predlažu ukusnu strategiju: pojesti malu količinu tamne čokolade svaki dan

Medical News Today redovno izvještavaju o upotrebi tamne čokolade kao podstrek za podizanje našeg zdravstvenog stanja. Jedna studija je povezala čokoladu sa niskim rizikom od aritmije, dijabetesa i srčanih bolesti .

Što je tamnija čokolada to je veća korist; sadrži veće nivoe flavonoida, antioksidanta koji štiti naše ćelije od štete i smanjuje upale.

Lee Berk, dekan u školi za Savezne zdravstvene profesije (Kalifornija) je sa svojim kolegama istražio kako konzumacijom tamne čokolade koja sadrži 70 posto kakaa pozitivno utičemo na naš mozak i imuni sistem.

U prvoj studiji pet zdravih subjekata između 22 i 40 godina su jeli 48 grama tamne čokolade (70 posto kakaa i 30 posto organske šećerne trske). Prije i posle konzumacije učesnicima je izmjerena aktivnost mozga sa elektroencefalografijom(EEG). Krajnji rezultat je bio koristan porast u gama-frekvencijama cerebralno kortikalne regije koja je zadužena za sjećanja i osjećajne procese.

Druga studija je uključila 5 zdravih odraslih osoba od 25 do 50 godina. Od njih je traženo da jedu 8 dana 48 grama tamne čokolade svakodnevno. Analizirali su im krv da bi istražili kako čokolada može uticati na gene povezane sa aktivnošću imunog sistema. Rezultat je bio povećanje gena uključenih u aktivaciju T ćelija (bijele krvne ćelije), koje nam pomažu u borbi sa infekcijama i virusima.

– Rezultati su obećavajući. Ovo je prvi put da smo sagledali uticaj kakaa na određeni period i ohrabreni smo otkrićima. Što je veća koncentracija kakaa to je pozitivniji efekat na memoriju, raspoloženje, imunitet i kogniciju- kaže Lee Berk.

Facebook komentari