Kako topla voda koristi našem tijelu

Konzumiranje tople vode omogućava tijelu vodu koju treba da nadomjesti tekućine. Može pomoći kod bolje probave, olakšati zatvor, te čak i pomoći Vam da se osjećate opuštenije. Većina osoba popije čašu tople vode čim se probudi, ujutru zbog optimalnog zdravstvenog stanja.

Olakšava začepljenje nosa

Toplina vode stvara paru. Udisanje ove pare dok držite čašu tople vode pomaže slabljenju začepljenih sinusa i olakšava glavobolju koju su uzrokovali sinusi. S obzirom da se membrane sluzi nalaze u vratu i gornjem dijelu grudnog koša, konzumiranje tople vode pomaže pri utopljavanju tog područja i smanjivanju suhoće grla koja je uzrokovana nagomilavanjem sluzi.

Pomaže u probavi

Topla voda olakšava i aktivira probavni sistem. Voda je lubrikant koji pomaže probavi da se bolje odvija, jer se pomjera kroz stomak i crijeva, koja su hidrirana i u mogućnosti da izbacuju otpad.

Smiruje centralni nervni sistem

Kada je centralni nervni sistem pripremljen za zdrave i kontrolisane reakcije, osjetit ćete manju bol i glavobolju, kao i manju paniku tokom dana.

Pomaže u ublažavanju konstipacije

Topla voda može pomoći crijevima da se pokrenu. Kada se to dogodi, stari otpad koji je zarobljen u crijevima može proći kroz tijelo. Konzumiranje tople vode svakodnevno može pomoći u izbacivanju suvišnog otpada iz tijela koji je jedan od uzroka konstipacije.

Drži nas hidriranim

Topla voda se ne razlikuje u hidriranju tijela od hladne vode. Najčešće preporuke su da bi odrastao čovjek trebao popiti minimalno 2 litra vode na dan. Tijelu treba voda da obavlja osnovne funkcije.

Poboljšava cirkulaciju

Topla kupka pomaže u cirkulaciji organa, arterija i vena, da se prošire i nose krv efektivnije kroz tijelo. Konzumiranje tople vode ima sličan efekat.

Može pomoći pri smanjenju toksina u tijelu

Topla voda trenutno podiže unutrašnju tjelesnu temperaturu. Kada je konzumirate, endokrini sistem tijela se aktivira i počinjete se znojiti. I iako je znojenje neugodno, esencijalan je dio koji pomaže u izbacivanju toksina iz tijela i iritanata kojim ste izloženi u okolini.

Facebook komentari