Kako trčanje utječe na mišiće

Trčanje može izgraditi manje tjelesne mišiće, ali to zavisi od intenziteta i trajanja. Aerobična vježba poput trčanja smatra se gradnjom mišića uz inhibiranje proteina koji utječu na rast mišića i smanjenje broja mišićnih proteina.

S druge strane, trčanje na daljinu može znatno povećati mišićne proteine i tako ometati rast mišića. Jačina trčanja i kratko trajanje stvara mišiće, dok se u dugim relacijama uzrokuju znatna oštećenja, što spriječava rast mišića.

Mišići se grade kada sinteza mišićnog proteina ubrzava razlaganje proteina. Protein je važan dio mišića koji se umanjuje ili povećava u zavisnosti od ishrane i vježbanja.

Tijelo mora unositi više proteina nego što ih razlaže. Vježbe, primarno dizanje tegova, snažan su stimulans za sintezu mišićnih proteina. Iako trening zna uzrokovati i razlaganje, povećanje sinteze je veće, što vodi ka gradnji mišića.

Dobra ishrana je važna za stvaranje, koliko i trčanje. Bez adekvatnih nutrijenata, posebno proteina, tijelo ne može podržati process gradnje mišića. Trčanje sa jačim intenzitetom i kraćim trajanjem je najbolji izbor za obnovu i stvaranje mišićne mase.

Facebook komentari