Kako trenirati mozak? Ishrana igra veliku ulogu

Naš mozak je sposoban za nevjerovatne stvari. On se konstantno mijenja u zavisnosti od naših navika, stila života i ponaša se kao mišić – što ga više koristite, biće snažniji. Najvažniji dio kod održavanja jačine i sreće vašeg mozga jeste da ga hranite ispravno. Jedite mnogo visokokvalitetnih masti i hrane koja je bogata antioksidantima, koji se bore protiv upale.Pored ishrane, također je bitno da njegujete navike koje će aktivirati vaše neurone svakog dana.Predstavljamo vam nekoliko jednostavnih “vježbi”, koje će održati vaš mozak u kondiciji:

Jutarnja šetnja

Svjetlost je moćna kao opijat, a ako je koristite na pravi način, povećat ćete svoju energiju i fokus. Izlaganje plavoj svjetlosti povećava aktivnost mozga i budnost više od jedne šoljice kafe. Plava svjetlost takođe ubrzava vrijeme reakcije i utiče na cirkadijalni ritam — unutrašnji sat koji kontroliše raspored spavanja. Sunčevi zraci su puni ove svjetlosti, pa za maksimalne benefite svakog jutra, pola sata nakon što ustanete, idite u šetnju od 15 minuta. Velika doza sunca će pokrenuti vaš mozak, povećati budnost i pripremiti vas za početak dana.

Uveče – obrnuto

Plava svjetlost je super ujutru i tokom dana, ali uveče može da izazove ozbiljne probleme. Budući da se pripremate za spavanje, dobro je da se manje izlažete plavoj svjetlosti nakon zalaska sunca. Nevolja je sa mobitelom i sličnim aparatima, jer oni emituju vještačku plavu svjetlost, koja smanjuju kvalitet sna.Stoga uveče izbjegavajte laptop, kompjuter, lampe, telefone ili skinite program koji može da zamijeni plave zrake na vašem monitoru bezopasnim crvenim i žutim svjetlom.PostDrugi način da poboljšate rad mozga jeste kratkotrajni post. Ukoliko provedete nekoliko sati (npr. 16) bez hrane, vidjet ćete da će se dogoditi samo lijepe stvari.Pored toga što sagorijevate masne naslage dok postite, vaše ćelije mozga postaju otporne na oštećenje od stresa. Post takođe povećava autofagiju, odnosno način na koji se mozak oslobađa od starih ili oštećenih ćelija i čini prostor za svježe nove ćelije.Ukratko, preskakanje doručka ili večere s vremena na vrijeme, učinit će čuda za vaš mozak.

Isprobajte nove stvari

Bitno je da angažujete vaš mozak. Radite nešto uzbudljivo svakog dana: čitajte, plešite, slikajte, kuhajte, planinarite.Zadajte mozgu nove izazove, nove vještine da usavrši i da uživa u novim zadovoljstvima.

Facebook komentari