Kako trešnje pomažu kod gubitka težine, zdravlja srca, jačanju imuniteta…

Vrijeme je da prestanemo podcjenjivati ove male crvene voćkice.

Mnogi ljudi znaju da su narandže prepune vitamina C, a jabuke dobar izvor vlakana. Trešnje su inače niskokalorične, a jako korisne za zdravlje tako da bi trebali da im damo više zasluga.

Postoji stvarno dobar razlog koji povezuje trešnje sa našim zdravljem.
Sa stajališta nutricionizma trešnje su na veoma visokoj poziciji. Tačno, one su male, ali imaju puno toga da ponude. U slučaju da se pitate, evo šta dobijete u jednoj šolji kiselih trešanja:

  • kalorije:51
  • masti:0.3 g
  • ugljikohidrati:12.5 g
  • vlakna:1.7 g
  • šećer:8.7 g
  • proteini: 1 g

U nastavku ćemo navesti još 8 prednosti koje trešnje nude.

Trešnje imaju puno antioksidanata i protuupalnih svojstava

Pigment koji daje trešnjama njihovu boju istovremeno upućuje na njihova protuupalna svojstva i antioksidante.

Antocijanin, naprimjer, je vrsta polifenola koji daje trešnjama tamnu crvenu boju i vrši ulogu antioksidanta u tijelu.

Popiti jednu čašu soka od kiselih trešanja (što je kao pojesti 50 trešanja) svaki dan, za četiri sedmice može značajno smanjiti upale povezane sa hroničnim bolestima.

Doprinosi zdravlju vašeg srca

Koristi polifenola koji se nalazi u trešnjama ne završavaju sa protuupalnim svojstvima. Ishrana bogata polifenolima može pomoći u zaštiti protiv bolesti srca.

Kako? Popiti jednu čašu soka od kiselih trešanja na dnevnoj bazi može pomoći pri snižavanju triglicerida.

Pomoć pri spavanju

Trešnje sadrže melatonin, hormon koji pomaže u kontroli vašeg spavanja.
Nema puno hrane koja sadrži melatonin, ali kisele trešnje su izuzetak.
Za dovoljno sati sna je potrebno malo više od konzumiranja trešanja, međutim ova voćka može pomoći pri regulisanju dnevnog biološkog ritma.

Ako se borite sa snom, dobra noćna higijena (izbjegavanje ekrana prije kreveta, provjetravati svoju sobu i držati je u mraku) je bitna, ali uključiti trešnje u svoju ishranu zna biti od velike pomoći.

Trešnje kao poticaj pri izvođenju vježbi i oporavku

Kisele trešnje mogu poboljšati izvođenje vježbi kao i oporavak. Jedna starija studija je pokazala da trkači koji su pili sok od kiselih trešanja prije i poslije dugih utrka, oporavili su se brže od onih koji su pili nešto drugo.

Antioksidanti u trešnjama mogu pomoći u smanjenju bolova u grlu poslije vježbanja. Konzumiranjem soka od kiselih trešanja prije plivanja, trčanja ili vožnje biciklom može značajno poboljšati izdržljivost pri radu tih vježbi.

Pomoć pri obnovi crijevne flore

Jedna studija je otkrila da trešnje sadrže i vlakna koja doprinose pravilnoj funkciji crijeva.

Funkcija trešanja u gubitku kilograma

Jedna od prednosti ove “poslastice” je da im treba mnogo duže da se pojedu, čime usporava vašu glad za jelom, stoga su odlična zamjena kao neka grickalica. Dugoročno, možemo reći da ova niskokalorična namirnica može biti od pomoći u gubljenju kilograma.

Poboljšanje imunog sistema

Jedna šolja trešanja sadrži oko 15 % vaših dnevnih potreba vitamina C. Pune su antioksidanata koji sa zdravom ishranom i redovnom vježbom pomažu jačanju imuniteta.

Pomoć pri njezi kože

Slobodni radikali koji se nalaze u vitaminu C koji prolaze kroz organizam dolaze i do kože, stoga konzumiranjem trešanja se može povećati učinkovitost kako i unutra tako i izvana.

Facebook komentari