Kako tretiramo akne?

Postoje različiti tretmani za akne čiji cilj je zaustaviti stvaranje novih prištića smanjenjem ili
uklanjanjem masnoće, bakterija i mrtvih stanica kože koje začepljuju pore.

Izbor liječenja ovisi o tome koliko su vaše akne ozbiljne. Blage akne su uobičajene i obično nestaju s vremenom, bez ožiljaka.

Međutim, upaljene akne mogu ostaviti ožiljke. Ako se razvije upala koja dovodi do crvenila, crvenih mrlja ili prišteva, najbolje je liječiti ovu pojavu u što ranijoj fazi kako biste spriječili nastanak ožiljaka. Može proći četiri do osam sedmica prije nego što primijetite poboljšanje i saznate da li preparat djeluje.

Blage akne
Blage akne obično se liječe lijekovima koji se nanose na kožu. To se naziva lokalnim ili topikalnim tretmanom. Ovaj tretman podrazumijeva primjenu krema, gelova i losiona. Mnogi od ovih proizvoda mogu se kupiti u apoteci bez recepta. Djeluju tako što čiste vašu kožu i otklanjaju višak masnoće (sebum), uništavaju klice (bakterije) koje uzrokuju akne. Svojim djelovanjem smanjuju crvenilo, bol i upalu.

Umjereno teške do teške akne
Liječenje umjereno teških akni obično uključuje peroralne lijekove u formi tableta ili kapsula, koje se propisuju najmanje tri do šest mjeseci. Antibiotici djeluju uništavaju klice (bakterije) koje doprinose razvoju akni i smanjuju upalu.

Facebook komentari