Kako tretirati upaljene mišiće nakon treninga

Za mnoge osobe, znak da ste odradili dobar trening su upaljeni mišići. Ipak, još uvijek postoji mnogo neudoumica u vezi upala. Možemo li vježbati kada nas boli? Trebamo li liječiti bolne mišiće?

Kada započnemo novi režim vježbanja, često dobijemo upalu. Upale su također česte nakon što uključimo nove pokrete ili dodatni intenzitet u postojeću rutinu. To ne znači da moramo prekinuti vježbu.

Male upale su u redu, ali postoje granice koje mogu pokazati da bol nije normalna. Upala je obično simetrična, tako da ako osjetite znatno više boli na jednoj strani tijela to može biti znak povučenog mišića ili druge povrede. Normalne upale se razvijaju između 24 i 36 sati nakon vježbanja i recesije u roku od oko tri dana. Ako potraje duže, može biti znak nečeg ozbiljnijeg.

Trening niskog intenziteta je najbolji tretman za jačanje mišića. Ne postoji stvarna efektivna terapija. Najbolja stvar je zapravo slabiji intenzitet vježbanja.

Zajedničke strategije poput istezanja i primjene topline nisu štetne, ali postoje različiti dokazi o tome jesu li korisne ili ne. Iako se očekuje da će upala započeti ili pojačati rutinu vježbanja, možete smanjiti njen utjecaj tako da ostanete pravilno hidrirani, da se na odgovarajući način oporavljate nakon napornog vježbanja i jedete zdrave izvore ugljikohidrata i proteina nakon vježbanja.

Facebook komentari