Kako tuga utječe na zdravlje

Tuga može izvući svu energiju iz čovjeka. Da biste zadržali snagu, pobrinite se da jedete redovno, čak iako ne želite. Osim toga, bitno je ostati u kontaktu sa porodicom i prijateljima. Pomoć porodice i prijatelja ključna je u trenucima koji dovode do stvaranja osjećaja tuge.

Osjećaj tuge utječe prije svega na kvalitetu sna. Pokušajte sa čitanjem knjige, kupkom ili vježbama disanja da biste lakše zaspali ako zbog tuge, koju osjećate iz nekog razloga, ne možete da zaspite.

Tuga može oslabiti sposobnost organizma da se bori protiv bolesti i infekcija, posebno ako ste tužni duži vremenski period.

Situacije koje uzrokuju tugu mogu učiniti da izgubimo osjećaj kontrole u životu, što stvara osjećaj anksioznosti. Kortizol ili hormon stresa se ispušta u većim količinama ako ste doživjeli veliku tragediju ili izgubili voljenu osobu. Visoki nivoi kortizola duži vremenski period povećavaju šanse za srčane bolesti ili visoki krvni pritisak.

Tuga može voditi i do gubitka apetita, što povećava hormone stresa koji uzrokuju simptome mučnine i uznemiruju stomak. Možete osjetiti grčeve u stomaku, dijareju, konstipaciju ili sindrom iritabilnog crijeva.

Još jedan od simptoma na koji tuga može utjecati je bol u zglobovima, leđima ili glavobolje. Dio razloga je tenzija mišića uzrokovana hormonima stresa koje tijelo ispušta u ovakvim situacijama.

Velika tuga može povećati puls. Ovakav srčani ritam, koji može biti uzrok anksioznosti ili ispuštanja kortizola, povećava rizik za srčane probleme.

Iznenadni gubitak voljene osobe može uzrokovati navalu emocija i aktivirati hormone koji vode ka jakoj boli u grudima i poteškoćama sa disanjem. U takvim situacijama srce ne može pumpati krv pravilno, što može dovesti do srčanog udara.

Facebook komentari