Kako ući u ketozu

Ketoza je metabolički proces koji pruža određene zdravstvene koristi, ali se ovaj vid dijete mora primjenjivati isključivo pod nadzorom stručnih osoba, nikako samostalno. Tokom ketoze, tijelo pretvara masnoće u spojeve poznate kao ketoni i počinje ih koristiti kao glavni izvor energije. Studije su pokazale da su dijete koje uključuju pokretanje ketoze korisne za gubitak težine, djelimično zbog efekta koji imaju na apetit. Postizanje stanja ketoze može potrajati neko vrijeme jer nije jednostavno kao „rezanje“ ugljikohidrata.

Smanjite unos ugljikohidrata – Konzumiranje malih unosa ugljikohidrata daleko je najvažniji faktor za postizanje ketoze. Normalno, ćelije koriste glukozu ili šećer, kao glavni izvor goriva. Međutim, većina ćelija također može koristiti druge izvore goriva. To uključuje masne kiseline, kao i ketone, koji su također poznati kao ketonska tijela. Tijelo pohranjuje glukozu u jetri i mišićima u obliku glikogena. Kada je unos ugljikohidrata nizak, nivo glikogena i hormona se smanjuje. To omogućava da masne kiseline budu puštene iz zaliha u tijelu.

Uključite kokosovo ulje u ishranu – Konzumiranje kokosovog ulja može pomoći da uđete u ketozu. Sadrži masti koje zovemo trigliceridima srednjeg lanca. Za razliku od većine masti, one se brzo upijaju i dolaze direktno u jetru, gdje se mogu odmah upotrijebiti za energiju ili pretvoriti u ketone.

Povećajte tjelesnu aktivnost – Bolja fizička aktivnost može pomoći da uđete u ketozu. Kada vježbate, praznite tijelo od glikogena. Obično se ono napuni kada jedete ugljikohidrate, koji se razlažu na glukozu, a zatim se pretvaraju u glikogen.

Povećanje unosa zdravih masti – Konzumiranje zdravih masti može povećati nivo ketona i pomoći da dođete do ketoze. Ketogenska ishrana za gubitak tjelesne težine, metabolizam i vježbanje obično osigurava između 60  do 80 posto kalorija iz masti. Klasična ketogena dijeta koja se koristi za epilepsiju je čak i veća u količinama masti, sa obično 85 do 90 posto kalorija iz masti.

Održite unos proteina – Za postizanje ketoze potreban je unos proteina koji je odgovarajući, ali ne i pretjeran. Klasična ketogenska ishrana koja se koristi kod pacijenata sa epilepsijom ograničena je na ugljikohidrate i proteine kako bi se maksimalno povećao nivo ketona. Ista ishrana također može biti korisna za oboljele od raka jer može ograničiti rast tumora.

Facebook komentari