Kako vježbati sigurno tokom toplijih dana

Tokom toplijih dana  “lagane” vježbe postaju veliko fizičko opterećenje, a intenzivna vježba može biti smrtonosna. Ako je sistem za regulaciju temperature u tijelu preopterećen, u opasnosti ste od razvoja bolesti povezanih sa vrućinom.

Vježbanje i toplo vrijeme povećavaju tjelesnu temperaturu. Tijelo se hladi znojenjem, ali hlađenje je teže u vlažnom vremenu jer znojenje ne ispari tako brzo sa kože. Srčani ritam se povećava dok tijelo radi naporno da ostane smireno. Ako je temperatura ili vlaga visoka, skratite trening.

Vježba koja se lako osjeća na umjerenom danu može biti opasno intenzivna na vrućem, vlažnom vremenu. Poštujte tijelo i svoja ograničenja.  Starije osobe, djeca i oni koji nisu navikli na rigoroznu vježbu trebali bi biti oprezniji.

Kada vježbamo na vrućini, ono što nosimo je važno. Svijetle boje su najbolje za vruće vrijeme – tamne nas mogu učiniti još toplijim. Oprema, kao što je zaštitna postava ili kacige , također hvataju toplinu i podižu tjelesnu temperaturu.

Kada se vrijeme zagrijava, pobrinite se da pijete dovoljno tekućine tokom dana kako biste ostali hidrirani. Iznenađujuće je lako izgubiti nekoliko kilograma vodene mase kroz znojenje. Izvagati se prije i nakon vježbanja, i zamijeniti svaki kilogram gubitka težine sa 2 do 3 čaše vode. Voda je dobar izbor, jer se brzo kreće kroz probavni sistem i tkivo. Ako se jako znojite ili vježbate duže od 60 minuta, sportsko piće može pomoći tijelu da se hidrira.

Dehidracija je ozbiljan medicinski problem. Vježbanje na vrućem, vlažnom vremenu može brzo podići tjelesnu temperaturu , i staviti u opasnost osobu od iscrpljenosti od vrućine ili toplotnog udara.

Facebook komentari