Kako vlakna pomažu kod gubljenja kilograma

Kada je u pitanju gubljenje kilograma, jedan jednostavan savjet može biti korisniji od čitanja niza knjiga o toj temi, brojanja kalorija i porcija – a to je jedite više vlakana.

Ljudi koji konzumiraju više vlakana imaju zdraviju tjelesnu težinu. Vlakna su ugljikohidrati koje možemo pronaći u biljnoj hrani (voću, povrću i čitavim žitaricama). Nasuprot ostalim ugljikohidratima, ne probavljaju se jednostavno, stoga prolaze kroz probavni sistem bez posljedica (povećanja šećera u krvi).

Svo voće i povrće sadrži vlakna, ali su najviše koncentrovana u sjemenkama, koži i membranama (jabuka sa kožom ima više vlakana od banane).

Vlakna nemaju čarobna svojstva za gubljenje kilograma. Jednostavno nam pomažu u održavanju sitosti, bez dodavanja viška kalorija u ishranu. Kada jedete pečeni krompir sa kožicom umjesto vrećice čipsa, ne samo da unosite manje kalorija, već su manje šanse da brzo ogladnite.

Poenta je u odabiru “pametnih kalorija”. Vlakna pune stomak, čime stimulišu receptore koji šalju signale mozgu da je vrijeme da prestanete jesti. Pored vlakana, potrebno je da unosite veće količine vode, da bi mogli proći lagano kroz probavni sistem. Voda doprinosi osjećaju sitosti i kontrole žeđi koja se može pomiješati sa gladi.

Facebook komentari