Kako zaspati kad ste preumorni?

Iscrpljenost i prevelika količina umora ometaju zdrav san. Iako se na prvu čini nelogično, možete biti preumorni, a da ne možete zaspati. I niste jedini. Ne očajavajte jer postoji nekoliko načina da sebi pokušate olakšati proces uspavljivanja.

– Namjestite krevet – čist i namješten krevet pomaže da brže zaspite. Ljudi koji namjeste svoj krevet imaju, naime, 19 posto više šanse da lakše zaspe i spavaju neometano i bez buđenja. Čak i kad su preumorni.

– Neka soba bude hladnija – naučnici su dokazali da je najbolja temperatura za spavanje 18 stepeni Celzijusa jer tijelo treba blagi pad temperature da bi induciralo san. Ipak, pazite da previše ne rashladite sobu, ali i da u sobi nije prevruće, jer nećete moći lako zaspati.

– Vježbe za mišiće – istegnite se, mičite prstima na nogama tako što ćete ih stisnuti na osam sekundi, potom opustiti pa ponoviti proces nekoliko puta. To ponovite na svim mišićima tijela. Dokazano je da je opuštanje mišića odličan preduslov za dobar san.

– Isključite uređaje – nemojte igrati igrice na kompjuteru ili telefonu jer vas to neće uspavati. Naprotiv, samo će za dodatni sat vemena produžiti vašu budnost. Naime, svjetlo ekrana može prevariti vaše tijelo da misli da je dan, a to nije ono što želite, ukoliko vam je cilj što brže zaspati i mirno spavati.

Facebook komentari