Kako zaštititi kožu od sunca

Većina ljudi uživa u fizičkim aktivnostima. Zabavno je otići u park, raditi u dvorištu ili vježbati vani. Međutim, jedna od najvažnijih stvari na koje bismo trebali pripaziti dok smo vani je zaštita kože od sunca. Sunčeva svjetlost šalje nevidljive UV zrake na Zemlju. Ove zrake uzrokuju oštećenja na koži ako je ne zaštitimo. Najsigurniji način je izbjegavanje sunca i ostanak unutra dok je sunce najjače. Ako ste vani, pokušajte da ostanete u hladu, te postavite svoj piknik ispod drveta.

Krema za sunčanje sadrži sastojke koji štite kožu od štetnih zraka sunca. Obično dolaze u formi spreja ili kreme. Zaštitni faktor kreme (SPF) određuje koliko dobro krema štiti lice od sunca. Što je veći SPF, to je bolja zaštita od opekotina te joj je duže trajanje nakon nanošenja. Kada birate kremu, provjerite datum isteka i ne koristite je ako joj je prošao rok trajanja. Kada kupujete kremu za sunčanje tražite da ima u sebi minimalno zaštitni faktor 15 koji štiti i od UVA i UVB zraka iz sunca. Bitno je i da je krema vodootporna.

– Nosite lagane, majice dugih rukava, duže pantole i suknje. Odjeća napravljena od poliestera i denima blokira sunčeve zrake. Pokušajte birati odjeću koja je tamnija ili svjetlija kako bi se zrake reflektovale.

Šešir može zaštititi glavu i lice od sunca. Kape sa širokim obodom koje obuhvataju čitavu glavu su najbolje zbog zaštite lica, vrata i ušiju.

Sunčane naočale pomažu pri boljem vidu kada ste na suncu. Pored toga, dobra su zaštita od razvijajućih katarakti.

– Mlađa djeca ne bi trebala biti na suncu. Njihova koža još uvijek nije sazrila i potrebna joj je dodatna zaštita. Ako ste vani sa djecom, nek se ne izlažu suncu i obavezno je nošenje šešira.

– Preveliko izlaganje suncu može uzrokovati brojne probleme. Jedan od najčešćih su opekline od sunca. Ostale uključuju tačkice i bore u područjima gdje je koža izgorjela, promjene u teksturi koće, problemi s očima, pa čak i rak kože.

– Mnoge vrste raka se mogu spriječiti korištenjem ispravnih proizvoda za zaštitu od sunca. Bez zaštite, naša koža može da izgori za 15 minuta, dok je potrebno oko 12 sati da se oštećenja pojave. Zbog ovakvih činjenica, pazite koliko se dnevno izlažete suncu i uzimajte mjere opreza.

Facebook komentari