Kako životni stil utječe na kožu

Koža štiti naše tijelo, te je lice koje prikazujemo svijetu. Kada je zdrava, izvor je ljepote. Izbori koje pravimo svaki dan – šta jedemo, gdje hodamo, kako se osjećamo – sve to utječe na izgled kože.

Obratite pažnju na svoju ishranu. Veći unosi vitamina C i niži unosi masti i ugljikohidrata su povezani sa boljim izgledom, kako koža stari. Promjena ishrane može pomoći kod zdravlja kože. Hrana bogata antioksidantima kao što je riba, voće i povrće štite kožu od utjecaja slobodnih radikala.Izbjegavajte ugljikohidrate i mliječne proizvode ako imate problema sa aknama jer oni znaju biti okidači za ovakav oblik problema.

Krema može sadržati vitamin C ili E, međutim, to nije dovoljno za održavanje zdravlja kože. Unosite ove antioksidante i minerale i unutar svoje ishrane.

Vježbanje doprinosi svakom dijelu tijela, uključujući i najvećem organu u tijelu, koži. Poboljšava cirkulaciju, što njeguje kožu. Bolja cirkulacija krvi donosi više kisika te pomaže koži u proizvodnji kolagena, koji usporava pojavu bora. Nemojte se brinuti oko znoja jer ne zatvara pore. Umijte se nakon treninga i izbjegavajte uske trakice za kosu jer mogu zadržavati znoj i iritirati kožu.

Tamni kolutovi ispod očiju, blijeda koža su znakovi loše kvalitete sna. 7 do 8 sati sna je dovoljno da održavate kožu i tijelo.

Neke žene dobiju tamne mrlje po koži, melazme, kada su trudne ili na kontraceptivnim tabletama. Povećanje u melaninu, sastojku koji daje koži boju, stvara ove tamne mrlje. Melazma se obično povuče nakon porođaja ili kada prestanete sa konzumiranjem ovakvog oblika tableta. Napravite prevenciju korištenjem SPF-a i izbjegavanja sunca.

Bilo da jeste ili niste obožavatelj sunca, šanse da vam je koža oštećena su velike. Oko 90 posto oštećenja koje se nalaze na koži dolaze od sunca. Zaštitite svoju kožu kremom sa faktorom.

Kako starimo, koža se mijenja. Tijelo usporava sa proizvodnjom kolagena, te elastin koji dopušta koži da se vraća na svoje mjesto slabi. Pored toga ne proizvodimo i ne gubimo ćelije kože brzo. Da bismo poboljšali rad kože, radite redovno eksfolijaciju mrtve kože pilingom i koristite hidratore često.

Kofein i čaj dehidriraju, stoga mogu uzrokovati da se koža suši. Međutim, kada se koristi na koži, može pomoći u preokretu kod oštećenja uzrokovanih sunčevim zrakama i smanjiti rizik za rak kože.

Previše alkohola je loše za kožu kao i za tijelo. Alkohol je dijaretik koji uzrokuje da tijelo gubi vodu, što može doprinijeti isušivanju kože.

Facebook komentari