Kako znojenje utječe na zdravlje kože

Tokom vježbanja proizvodimo najviše znoja, ali to nije nužno loša stvar, posebno ako se tuširamo nakon treninga i presvučemo odjeću za vježbanje. Znoj ukazuje na to da smo se zagrijali i da smo intenzivno vježbali. Ovaj postupak namijenjen je prilagođavanju tjelesne temperature i šalje signale u pogledu hidratacije koju tijelo zahtijeva za oporavak.

Znoj je prirodni način za piling i liječenje suhe kože, kao i drugih simptoma. Sadrži minerale, sol i ureu. Znojenje također smanjuje količinu bakterija na koži, ulja i nečistoće detoksifikacijom.

Znoj sadrži prirodne alternative za antibiotike nazvane antimikrobnim peptidima. Specifičan antimikrobni peptid u znoju, dermicidin, pumpa se na kožu preko znojnih žlijezda i slojeva kože, čime se štiti od infekcije drugih mikroba i štetnih mikroorganizama .

S druge strane, znoj može uzrokovati nadraživanje kože ako se odmah ne ispere nakon vježbe. Amonijak i urea u znoju mogu uzrokovati iritaciju i upalu ako predugo ostanu na koži, dok natrij može dehidrirati kožu. Isparavanje znoja iz kože može pogoršati upale kod osoba sklonim ekcemi.

Naučnici savjetuju presvlačenje odmah nakon treninga kako bi se izbjegle gljivične infekcije koje se mogu pojaviti kao rezultat. Problem je vlaga. Znoj i bakterije mogu se zaglaviti u tkaninama i iritirati kožu.

Još jedan faktor je promjena temperature koja može proizvesti toplinski osip, što se događa zbog začepljivanja kanala i znoja koji ne može ispariti dok ostaje zatvoren u koži.

Facebook komentari