Kaktus kao prirodni lijek

Svi znamo da je kaktus bodljikava biljka, ali manje je poznato da kaktus može biti ljekovit. Kod nas možda nije uobičajen, ali nije ga zgoreg probati. U ishrani se obično koriste dva dijela kaktusa: plod kaktusa (bodljikava kruška) i ravni jastučić kaktusa (nopales).

Kada pripremate kaktus, plod i jastučiće možete jesti sirove, kuhati u jelima ili iscijediti u sok. Možete ih sami ubrati, a ponegdje ih možete i kupiti na lokalnoj tržnici.

Zdravstvene dobrobiti kaktusa

Kaktusi su poznati po hranjivim sastojcima, kao i po ljekovitoj vrijednosti. I jastučići i plod kaktusa mogu pomoći u borbi protiv infekcija i ublažiti simptome raznih stanja, od mamurluka do visokog holesterola.

Jastučić i plod kaktusa sadrže puno vlakana koja mogu sniziti razinu holesterola u krvi. Jedna studija je pokazala da jedenje kaktusa može uticati na smanjenje tjelesne masnoće i sniženje krvnog pritiska. Uključivanjem plodova kaktusa u vašu prehranu možete smanjiti rizik od bolesti poput moždanog udara, koronarne bolesti srca i perifernih vaskularnih bolesti.

Facebook komentari