|

bmi kalkulator

Godine

Visina (cm)

Težina (kg)

Vaš index tjelesne težine je:

Indeks tjelesne mase, ili BMI, jedan je od načina na koji svako od nas može provjeriti je li njegova težina zdrava ili ne. BMI uzima u obzir parametre visine, težine, godina i pola. Previše ili premalo težine može povećati rizik osobe od zdravstvenih problema, bilo sada ili ubuduće. BMI nije jedini faktor koji utječe na ovaj rizik. Ostali alati za procjenu da li osoba ima zdravu težinu uključuju omjer struk-bok, omjer struka-visina i postotak tjelesne masti. Iako je riječ o okvirnoj metodi koja ne nudi potpuno tačnu ocjenu stanja i rizika zdravstvenog stanja, BMI je korisno polazište za ocjenu i kao vrlo jednostavan metod izračuna općeprihvaćen je u svijetu. Ovaj izračun ukazuje na stepen rizika od razvoja nekih bolesti poput visokog krvnog pritiska, šećerne bolesti, poremećaja razine masnoća u krvi, povećan rizik od srčanog i moždanog udara, žučnih kamenaca, osteoartritisa, nekih vrsta raka i drugih. Što je indeks viši, to je i veći rizik od nastanka navedenih bolesti.

Premalo težine može biti znak da ne jedete dovoljno ili ste možda bolesni. Razmislite o posjeti ljekaru te se posavjetujte kako i vi možete vježbati sa Aminom.

Nastavite sa dobrim radom! Vježbanje sa Aminom sigurno Vam može pomoći da održite formu.

Najbolji način za gubitak kilograma ako imate prekomjernu težinu, jeste kombinacija prehrane i vježbanja. Vježbajte uz Aminu i popravite svoj rezultat i ojačajte svoje zdravlje.

Najbolji način za mršavljenje ako ste pretili je kombinacija prehrane i vježbanja, a u nekim slučajevima i lijekova. Za pomoć i savjet potražite liječnika opće prakse, te se posavjetujte kako i vi možete vježbati sa Aminom.