Kod čak 80 posto oboljelih krivac je nasljedni faktor

Kada govorimo o osteoporozi, moramo znati da koštanu masu određuje starost, spol, životne navike, a grade je soli kalcijuma, pa njegov nedostatak igra važnu ulogu u nastajanju bolesti.

Kako bi se kalcijum iskoristio iz hrane, neophodna je i dovoljna količina vitamina D u organizmu. Njegov nedostatak najčešće dovodi do slabo iskorišćenog kalcijuma unijetog suplementima ili hranom.

Da bi organizam imao dovoljno vitamina D, neophodna nam je sunčeva svjetlost i umjereno sunčanje (nekada i suplementi i ishrana bogata vitaminom D), a da bi se održao, bitna je ravnoteža hormona.

Koštana masa se formira do 25. godine i ostaje nepromjenjena narednih 10 godina. Nakon toga, normalno smanjenje koštane mase je od 0,3 % do 0,5 % koštane mase godišnje.

Estrogen kod žena je bitan faktor očuvanja i količine koštane mase.

Kako nivo estrogena u menopauzi opada, tako i kosti sve više gube svoju elastičnost i tvrdoću, a rizik od obolijevanja se znatno povećava.

Estrogen, zapravo, čuva kalcijum u kostima žene. Čak i kada se unose dovoljne količine vitamina D, kalcijuma i fosfora i kada je njihov nivo u organizmu zadovoljavajući, nedovoljna količina estrogena skoro uvijek dovodi do osteoporoze.

Žene u prvih 10 godina menopauze izgube između 2 % i 3 % koštane mase što najčešće vodi u osteoporozu.

Kod muškaraca, testosteron čuva kalcijum u kostima.

Kada počne andropauza kod muškaraca, prirodno opada nivo testosterona, te je rizik od osteoporoze znatno veći.

Kod muškaraca andropauza počinje u prosjeku 10 godina kasnije nego kod žena, te i osteoporoza nastaje kasnije.

Senilna osteoporoza nastaje kod oba pola nakon 70. godine.

Tada tijelo već gubi sposobnost da apsorbuje vitamine i minerale iz hrane, što znatno smanjuje apsorbciju kalcijuma, fosora i vitamina D.

Smanjena fizička aktivnost smanjuje i aktivnost ćelija kostiju, te se rizik znatno povećava.

I stil života može znatno uticati na nastanak osteoporoze.

Pušenje, nedovoljna fizička aktivnost, upotreba alkohola, kafe, ishrana siromašna kalcijumom i nedovoljan boravak na suncu, povećava rizik od obolijevanja.

Hronične bolesti, poput šećerne bolesti, anoreksije, hiperparatireoidizma, hipertireoza, upalne bolesti crijeva, hronična bolest bubrega, reuma ili artritis, stanje nakon transplatacije organa, znatno povećava šanse za obolijevanje od osteoporoze.

Kod čak 80 % oboljelih krivac je nasljedni faktor.

Dakle, ako roditelji imaju osteoporozu (odnosno, jedan od njih), velika je vjerovatnoća da će i dijete u poznim godinama imati istu bolest.

Facebook komentari