Koga i kako pogađa Herpes zoster

Herpes zoster akutna je infekcija prouzrokovana virusom varičela-zoster (VZV), koji uglavnom pogađa odrasle. Karakteriše ga razvoj kožnih promjena u obliku bolnih mjehura koji se pojavjuju na području kože koje odgovara putu živca koji je zahvaćen virusom. Ovu vrstu herpesa proizvodi isti virus kao i kozice (varičela), i predstavlja reaktivacija istog na nivou živčanih ganglija gdje se nalazi “uspavan” da bi se pod određenim okolnostima pojavio u obliku kožnih promjena herpes zostera.

Uprkos činjenici da kod 95 posto pojedinaca u dobi od 18 godina već postoje antitijela na virus zbog vakcinacije ili preboljele infekcije izazvane ovim virusom, neće svi razviti imunitet. Mora postojati niz okolnosti da bi se to dogodilo (promjene imunološkog ssistema, prolazne ili trajne zbog neke bolesti). Početkom adekvatnog antivirusnog liječenja smanjuje se nelagoda i sprečavaju vrlo bolne komplikacije koje ova bolest može uzrokovati.

Herpes zoster pogađa oko 20 posto stanovništva. Može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, mada je najčešći onaj koji se pojavljuje kod ljudi starijih od 60 godina ili kod osoba s imunološkim sistemom oslabljenim zbog postojanja neke, naročito hronične bolesti. Kod djece je varičela obično benignog toka kao i druge dječije zarazne bolesti, ali kod odraslih osoba herpes zoster može postati vrlo teška bolest, jer uzrokuje jake bolove.

Smatra se da pojava infekcije kod djece mlađe od 2 godine nastaje kao posljedica zaraze majke virusom tokom trudnoće.

Generalno, kada govorimo o herpes zosteru može se reći da se radi o problemu koji obično traje oko mjesec dana, sve dok ne nestane sam od sebe, mada se mogu poduzeti mjere za liječenje simptoma. Međutim, kod nekih bolesnika sa imunosupresijom ili starijih osoba može se pojaviti komplikacija, poput posthepeptičke neuralgije, koja u najtežim slučajevima može dovesti čak i do paralize. Ako herpes pogodi lice, može izazvati paralizu dijela lica, probleme sa očima, sluhom ili u izuzetno teškim slučajevima, encefalitis.

Facebook komentari