Koja je razlika između mišića i sala

„Mišići su teži od masnoga tkiva“, rečenica je koju smo svi čuli više puta, a ova tvrdnja se prije svega odnosi na razliku u gustoći tkiva. Mišićno tkivo je gušće i, u usporedbi s masti, teži više po jedinici volumena. Mišići zauzimaju manje mjesta u tijelu nego mast. Zbog toga se zaljubljenici fitnesa više fokusiraju na omjer mišića i masti nego na ukupni gubitak težine. Tjelesna kompozicija je sklop mišićne, koštane, mase masnog tkiva i ostalog, a specifična je za svakog od nas. Postoje neke okvirne orijentacione vrijednosti za oba spola po kojima se ove mase procjenjuju, ali u principu, od čovjeka do čovjeka, mogu mnogo varirati.

Kako posjedovanje mišića utječe na vaše zdravlje

Mišić je glavna zvijezda u dugoročnom održavanju zdravlja vašeg tijela, i to iz nekoliko razloga. Za početak, nemasna mišićna masa može pomoći u regulaciji šećera u krvi, smanjujući rizik razvoja dijabetesa tipa 2. Dakle, što više mišića imate, to je veći vaš potencijal za metabolizaciju šećera u krvi. Kao dodatni bonus, učinak regulacije šećera u krvi traje i nakon vježbanja. Dakle, ako danas vježbate, vaši mišići će nastaviti bolje iskorištavati šećer iz krvi još tokom sljedećih 72 sata.
Također, kako starite, tako ćete trebati zdravu količinu mišića, a ne masti. Starenjem gubimo oko 1-2% mišićne mase, počevši već od 40-45. godine. Gubitak mišića uzrokovan starenjem, poznat je kao sarkopenija i to je jedan od najvećih razloga zbog kojeg mnogi stariji ljudi više ne mogu obavljati jednostavne zadatke bez tuđe pomoći.
Još bolja vijest je da vam mišići mogu pomoći u održavanju zdrave težine povećavajući bazalni metabolizam ili broj kalorija koje sagorijevate u stanju mirovanja. Nejasno je koliko ćete tačno dodatnih kalorija sagorjeti dodavanjem mišića, ali poznato je da što više mišića imate, vaš metabolizam postaje sve brži.

Kako masnoća utječe na vaše zdravlje

Iako se masnoća često optužuje za razne bolesti, u ona je neophodna našem tijelu kako bi normalno funkcionisalo. Masno tkivo igra nekoliko važnih uloga, od regulacije tjelesne temperature i proizvodnje hormona, do održavanja zdravlja mozga i izolacije organa.
Ukoliko imate povišen ili visok postotak tjelesne masti, tada masnoće mogu postati štetne za vaše zdravlje. Višak masnoće ne predstavlja samo zalihu energije, nego je i pokretač upalnih promjena u vašem organizmu, prvenstveno u krvožilnom sistemu. Hronična upala može doprinijeti širokom spektru patoloških stanja, uključujući dijabetes tipa 2, artritis, upalne bolesti crijeva i gojaznost. Visok postotak tjelesne masti, također je povezan i sa srčanim problemima.

Kako izmjeriti tjelesnu masnoću i postotak nemasne mišićne mase

Procente masti najpouzdanije možete mjeriti kaliperom (potkožno salo), nekim kvalitetnijim vagama sa bioelektričnom impedancom ili, jednostavno, mjereći obime i prateći odraz u ogledalu.
Ako želite pratiti vaš status za razna stanja poput dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti, jednostavno mjerenje opsega struka može vam također pružiti uvid u vaše zdravlje.

Izgubite masno tkivo i gradite mišiće na zdrav način

Ako vam je na raspolaganju samo ograničeno vrijeme za vježbanje, onda je trening snage pravi izbor za vas jer je eksponencijalno učinkovitiji u izgradnji mišića i smanjenju masnoga tkiva. Osim toga, možete kalkulisati odnosom vježbanja i odmora kako biste ostvarili veće kardio koristi od svoga treninga.
Preporučuje se trening snage cijelog tijela najmanje dva puta sedmično, gdje postepeno podižete prag izdržljivosti. To znači da svaki naredni trening povećavate set vježbi za jedno do dva ponavljanja. Ako pokušavate izgubiti masno tkivo dok gradite mišiće, neka razdoblja odmora između serija budu kratka (30 do 60 sekundi) kako biste pojačali znojenje. Odaberite pet do šest vježbi (tri donjeg dijela tijela, tri gornjeg dijela tijela) i uradite po 3-4 serije od po 6-12 ponavljanja po pokretu.

Facebook komentari