Koje banane su najbolje, a koje najgore za mršavljenje

Sa nutricionističkog aspekta, banana spada u najzdravije izvore ugljikohidrata. Sadrži dosta vitamina i minerala, od kojih možemo spomenuti fosfor, magnezij, kalij, vitamine A i B6, folnu kiselinu (vitamin B9) i vitamin C te proteine i vlakna. No, svaka od faza zrelosti banana ima svoje prednosti i nedostatke kada je riječ o gubitku kilograma.

Prezrela (smeđa) banana – najgori izbor za mršavljenje
Studije su otkrile da je najgore konzumirati prezrele banane sa smeđim pjegama. Kad banane sazriju, korisni skrob se počinje razgrađivati i pretvarati u šećer. Prezrela banana srednje veličine sadrži 17,4 grama šećera, dok žuta banana iste veličine sadrži samo 14,4 grama šećera. To znači da u dozrelim bananama dolazi do porasta količine šećera glukoze i fruktoze za otprilike 20 posto.
Sadržaj šećera povećava se jer se skrob, kao složeni ugljikohidrat postepeno prirodno razgrađuje u jednostavnije ugljikohidrate (šećere). Žuta banana sadrži 6,35 grama skroba, što se u prezrelim bananama smanjuje na 0,45 grama.

Žuta banana – dobar izbor
Standardna žuta banana mogla bi biti dobar izbor ukoliko želite smršati. Konzumiranjem žutih banana iskorištavate sve blagodati ovog voća.

Zelena banana – najbolja za mršavljenje
Zelene banane su poznate po manjem udjelu jednostavnih šećera i tzv. rezistentnom skrobu. Rezistentni skrob je dobar za probavu jer ga želučani enzimi ne mogu lako razgraditi pa daje duži osjećaj sitosti. Rezistentni skrob i nizak udio šećera u zelenim bananama čine ih najboljim izborom ako pokušavate skinuti suvišne kilograme. Međutim, ukoliko vam je teško pronaći manje zrele banane, sljedeća najbolja opcija je žuta banana.

U prezrelim bananama ima više šećera, ali ako ih kombinirate sa slabo probavljivom hranom, poput putera od kikirikija, orašastih plodova, hljeba od cjelovitih žitarica, zobi, one i dalje mogu biti zdrava alternativa običnom bijelom hljebu.

Facebook komentari