Koje lijekove ponijeti za svaki slučaj i za iznenadne situacije na putovanju?

Autor: Mr. ph. Bojana Bošnjak, spec. farmaceutske zdravstvene zaštite

Koliko puta se pripremimo za sve moguće uvjete puta, vremenske uvjete i za većinu scenarija kojih se možemo sjetiti. Znamo već napamet i koje lijekove nosimo, koje smo navikli da koristimo i koji su nam do sada bili spas u pojedinim situacijama. Ali, da li uspijemo da mislimo na sve? Da li smo u prilici da porazgovaramo sa svojim farmaceutom da li je nešto dovoljno, nešto bolje, nešto potrebnije? 

Dijareja kao “suputnik” na putovanju

Zasigurno svi uzmemo u obzir dijareju, jer je upravo ona nerijetko suputnik na putovanjima. Putnička dijareja je vrlo često stanje na koje nije imuna ni jedna dobna skupina mada je učestalija kod mlađe populacije. Iako je samo u iznimnim slučajevima opasna po život, nadasve je neugodna i iscrpljujuća. Zasigurno je jako česta što zbog uticaja samog stresa od puta, promjene sredine, te prisustva za naš organizam neuobičajenih mikroorganizama ali i zbog kontaminacije hrane i vode. Uglavnom se radi o virusima i bakterijama koji onečiste vodu i/ili hranu a nerijetko su fekalnog porijekla.  Kako se ponašati, na šta sve misliti i kako sami sanirati stanje koje prate bolni grčevi u stomaku, česte tečne stolice, malaksalost i slabost te kada se obratiti ljekaru? 

Prvenstveno moramo poduzeti niz mjera prilikom odlaska u novu sredinu a tiču se svakodnevnih, uobičajenih navika. Dobro bi bilo uvijek prednost dati flaširanoj vodi za koju smo sigurni da je prečišćena i ispravna,  a i koristiti je čak i kad peremo zube. Izbjegavati napitke koji nisu iz fabrički zatvorenih ambalaža, kockice leda u pićima te napitke koji su topli a nisu pripremljeni sa proključalom vodom. Voditi računa gdje konzumiramo hranu, izbjegavati ulične štandove i mjesta sa neadekvatnim higijenskim uslovima. Dobro je uvijek prednost dati ili cjelovitom svježem voću i povrću koje smo oprali vodom iz boce ili u idealnom slučaju termički obrađenoj hrani. Ruke je potrebno dobro i temeljito prati te općenito voditi računa o higijeni. Za situacije kada nismo u mogućnosti oprati ruke, osigurati sredstvo za suho pranje i dezinfekciju ruku.  U slučaju da do dijareje ipak i dođe potrebno je poduzeti nekoliko mjera. 

Otopina elektrolita 

Prvo i osnovno je rehidracija tj. nadoknada tečnosti. To možemo raditi onime što nam je u prvi mah najdostupnije,  a radi se o mineralnoj vodi te izotoničnim napicima. U svakom slučaju na ovom primjeru vidimo kako je u putnu apoteku najbolje spremiti rehidracijsku otopinu tj. otopinu elektrolita (npr. REHYDROSOL®) koja se može kupiti u apoteci bez recepta. Nju ćemo pripremiti rastvaranjem u flaširanoj vodi ili u krajnjoj liniji u vodi koja je ključala bar 3 min a koju smo ohladili prije rastvaranja pripravka sa elektrolitima. Tako pripremljen napitak se konzumira postepeno, gutljaj po gutljaj, kako se ne bi dodatno narušila ravnoteža u organizmu. Ovakav pripravak vam može poslužiti i u slučaju dugotrajnog pješačenja, prekomjernog znojenja i povraćanja tako da bi trebao biti obavezan sastojak svake putne apoteke.

Stanje se može dodatno stabilizirati na način da se umiri stomak obustavljanjem konzumiranja hrane koja je isuviše začinjena, pržena ili ljuta. Dobro je do stabilizacije stanja izbjegavati mliječne proizvode te slatkiše, uključujući i slatke sokove. Poželjno je da hrana bude laganija, suha i da se i ona konzumira na način da se konzumiraju manje količine, više puta u toku dana, kako se crijeva ne bi dodatno opteretila ili iziritirala. 

Enterofuryl Stop®  prvi izbor za putovanje 

Ukoliko intenzitet stolica bude učestaliji od tri u toku dana druga stvar koju bi bilo dobro imati u putnoj apoteci je lijek koji će zaustaviti dijareju. Adekvatan lijek je onaj koji će djelovati na način da direktno uništi uzročnike dijareje, a da pri tome ne smanji pokretljivost crijeva jer se na taj način omogućava da se izbaci sav toksikoinfektivni sadržaj crijeva. Takav lijek na našem tržištu je Enterofuryl Stop® koji je u obliku kapsula a moguće ga je kupiti u svakoj apoteci bez liječničkog recepta. Enterofuryl Stop® je lijek koji djeluje na uzročnike dijareje bez obzira jesu li bakterijskog ili virusnog porijekla. Njegovom primjenom se očekuje stabiliziranje stanja već kroz par primijenjenih doza, a primjena je laka i sigurna.  Ukoliko se ni nakon promjena navika, primjene rehidracije i Enterofuryl Stop® stanje ne smiri te stolice nastave biti obilne i učestale potrebno je pratiti još neke parametre. Reagirati je potrebno ukoliko se pojavi krv u stolici, ukoliko se period trajanja dijareje produži na više od dva dana, ako nastupi ozbiljna dehidracija ili ako je konstantno prisutna temperatura veća od 39° C.

Posebnu pažnju treba obratiti ukoliko su u pitanju djeca pa je bitno primijeniti rehidracijske otopine od samog momenta početka simptoma. Kod djece je ujedno bitno pratiti promjenu boje bjeloočnica, pojavu učestalog plakanja bez suza, suha i blijeda usta, kožu koja na štipkanje ne vraća boju u prirodnu nego ostaje blijeda, učestalo povraćanje, visoku temperaturu te neuobičajenu smirenost i uspavanost.  U tim situacijama je potrebno potražiti liječničku pomoć.  Posebne kategorije koje su dodatno podložne riziku od putničke dijareje jesu osobe sa kronično oslabljenim imunitetom, osobe sa već prisutnim bolestima crijeva, osobe koje boluju od dijabetesa, ciroze jetre, ali i osobe koje uzimaju neke lijekove za želudac tipa lijekova koji smanjuju kiselost želuca, a koriste se npr. za žgaravicu, tako da se njima preporučuje poseban oprez kod ovakvih stanja.

Facebook komentari