Koje namirnice se najlakše probavljaju

Hrana koja se lako probavlja može pomoći kod mučnine, dijareje, gastroenteritisa, divertikulitisa i bolesti crijeva.

Vlakna, iako su zdravi nutrijenti, dio su voća, povrća i žitarica koje tijelo ne probavlja. Oni prolaze kroz debelo crijevo i mogu uzrokovati niz problema, od gasova, nadimanja i konstipacije. Konzumiranje hrane koja ima niske nivoe vlakana slabi količinu neprobavljenog materijala.

Kuhano i konzervisano voće – Čitavo voće sadrži visoke količine vlakana, međutim, kuhanjem se te količine smanjuju. Dobri su avokado, lubenica, sok od jabuke i konzervisano i kuhano voće bez kože i sjemenki.

Mesni proizvodi i proteini – Mnogi obroci sa ribom, piletinom i puretinom se lako probavljaju. Kako pripremate meso može utjecati na njegovo probavljanje. Umjesto prženja, probajte ga grilovati ili kuhati.

Žitarice – Možda znate da čitave žitarice imaju zdravu ulogu u ishrani. Ako tražite lako probavljive žitarice, držite se bijelog ili rafinisanog hljeba, tosta i krekera.

Mliječni proizvodi – Ako ste intolerantni na laktozu, mlijeko može poremetiti probavu i uzrokovati dijareju. Tražite proizvode koji ne sadrže laktozu.

U ostale namirnice koje se lako probavljaju spadaju med, senf, sos od soje, ulja, maslac i margarin.

Facebook komentari