Koje su koristi esencijalnih ulja?

Postoje hiljade naučnih studija koje pokazuju potencijalnu terapijsku primjenu biljnih ekstrakata esencijalnog ulja, piše Katie Holmes na outwittrade.com.  U ovom kratkom pregledu pružit ćemo vam popis ključnih koristi od sedam najpopularnijih esencijalnih ulja koja su podržana različitim istraživanjima. 

Imajte na umu da esencijalna ulja predstavljaju snažnu ekstrakciju različitih sastojaka iz biljaka i da treba uzeti u obzir sigurnost njihovog korištenja. To podrazumijeva pravilno razrjeđivanje ulja kod primjene, svjesnost o mogućim kontraindikacijama i još mnogo toga. Posavjetujte se svakako i sa svojim liječnikom ako imate pitanja o korištenju esencijalnih ulja. 

Cimet (Cinnamomum zeylanicum): Stotine in vitro studija pokazale su značajnu antimikrobnu aktivnost esencijalnog ulja cimeta protiv širokog spektra mikroba. Sljedeći korak je provođenje in vivo studija kako bi se utvrdile učinkovite doze koje su također sigurne za ljude.

Citronela (Cymbopogon nardus): Citronela je široko popularna zbog svojih sposobnosti odbijanja insekata i pesticida. Provedeno je više ispitivanja na ljudima, a EPA ulje citronele smatra sigurnim i učinkovitim pesticidom.

Eukaliptus (Eucalyptus globulus): Više studija na ljudima pokazalo je da je aroma eukaliptusa pomogla u čišćenju sluzi. Potrebne su dodatne studije kako bi se dalje demonstrirao siguran i učinkovit protokol za korištenje ovog ulja u slučaju začepljenja dišnog sustava.

Lavanda (Lavendula angustifolia): Smirujuća aroma lavande pokazala se u više ispitivanja na ljudima da utiče na smanjenje nesanice.

Metvica (Mentha piperita): Lokalna primjena razrijeđenog esencijalnog ulja metvice zajedno s mentolovim sastojkom pokazala je da nudi analgetičke i protuupalne blagodati.

Ružmarin (Rosmarinus officinalis): Aroma ružmarina može pomoći u poboljšanju koncentracije i budnosti.

Čajevac (Melaleuca alternifolia): Ljudi čajevac već dugo koriste za pomoć kod problema s gljivicama na stopalima. Nekoliko studija na ljudima pokazalo je da ulje čajevca može pomoći u smanjenju problema atletskog stopala.

Više detalja o studijama o potencijalu ovih biljnih ulja pročitajte na ovom linku.  

Facebook komentari