Koje su koristi sunčeve svjetlosti

Navikli smo slušati o štetnim posljedicama sunca na koži. Međutim,  pravi balans može imati puno koristi za podizanje raspoloženja. Sunčeva svjetlost i noć ispuštaju hormone u mozgu. Smatra se da izloženost suncu povećava izlučivanje hormona serotonina. Serotonin je povezan sa poboljšanjem osjećaja smirenosti i usredotočenosti.

Noću, tamnija rasvjeta pokreće mozak da napravi još jedan hormon koji zovemo melatonin. Ovaj hormon je odgovoran za spavanje. Bez dovoljno izlaganja suncu, nivoi serotonina se mogu smanjiti, što povećava rizik za depresiju sa sezonskim uzorkom. Ovo je oblik depresije, potaknut promjenom godišnjih doba.

Svjetlosni efekti serotonina aktiviraju se sunčevom svjetlošću koja prolazi kroz oko. Sunčeva svjetlost postavlja posebna područja u mrežnici, što izaziva oslobađanje serotonina. Vjerojatnije je da ćete iskusiti ovu vrstu depresije u zimskom periodu, kada su dani kraći. Zbog te povezanosti jedan od glavnih načina liječenja depresije sa sezonskim uzorkom je lagana terapija, poznata kao fototerapija.

Ne samo da pomaže u borbi protiv stresa i depresije, izloženost UVB zrakama povećava stvaranje vitamina D koji gradi kosti.

Prema  Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), izloženost tijela od 5 do 15 minuta na suncu, 2 do 3 puta sedmično je dovoljno za uživanje  u koristima vitamina D. Bitno je naglasiti da sunce mora doprijeti do kože. Nošenje kreme za sunčanje ili odjeće preko kože neće rezultirati proizvodnjom vitamina D.

Facebook komentari