Koje su posljedice gubitka čula mirisa

Gubljenje čula mirisa nije tako rijetka bolest kao što mislimo, s obzirom da ga jedna od 20 osoba iskusi u nekoj fazi svog života. Može se pojaviti kao rezultat hroničnog sinusitisa, povrede uzrokovane virusima ili povredom glave. Nekad zna biti i pokazatelj nervnih bolesti kao što su Parkinsonova i Alchajmerova.

Gubitak čula mirisa ostavlja osobe ranjivim na određene opasnosti, kao što su pokvarena hrana ili ispuštanje štetnih gasova. Ima i negativan efekat na niz aktivnosti, potencijalno uzrokujući značajnu štetu. Anosmija (potpuni gubitak čula mirisa) vodi do promjena u pogledu apetita i ishrane. Zbog smanjenog ugođaja prilikom jela, neki mogu imati smanjen apetit sa značajnim gubljenjem kilograma. Ostali imaju smanjenu percepciju na okuse što vodi ka povećanom unosu hrane sa niskim nutritivnim vrijednostima.

Emotivne posljedice koje osoba može iskusiti sa gubitkom čula mirisa su stid, tuga, depresija, briga i obeshrabrenje. Ovaj gubitak vodi ka poremećaju svakog aspekta života. Ovo varira od svakodnevnih briga, kao što je lična higijena, do gubitka intimnosti i propadanja veza. Nesposobnost da povežete miris sa lijepim uspomenama može umanjiti iskustvo koje proživljavate, ostavljajući vas depresivnim.

Ostavljanje ovih emocija po strani ima uticaj na gubitak uživanja u nekim aktivnostima, poteškoće u izražavanju uticaja simptoma anosmije i manja suosjećajnost i razumijevanje.

Za razliku od čula sluha, ne postoje jednostavna rješenja trenutno dostupna za čulo mirisa. 

Facebook komentari