Koje su pozitivne strane znojenja

Kada razmišljamo o znojenju, riječi kao što su toplina i ljepljivost nam padnu na pamet. Međutim, pored tog prvog utiska, postoji niz zdravstvenih koristi kao što su :

– Znojenje prilikom vježbanja

– Detoksikacija težih metala

– Eliminacija hemikalija

– Čišćenje bakterija.

Znojenje tokom vježbanja

Znojenje je popraćeno fizičkim vježbama. U mnogim slučajevima, vježbanje i znojenje pridonose boljem zdravlju, uključujući :

– Boljem izvoru energije

– Održavanju zdrave težine

– Zaštite protiv mnogih bolesti i zdravstvenih stanja

– Boljem raspoloženju

– Boljem snu.

Detoksikacija težih metala

Iako ima podijeljenih mišljenja oko detoksikacije putem znoja, studija urađena u 2016. godini je pokazala da nivoi težih metala budu niži kod osoba koje su vježbale redovno. Teži metali se mogu naći u znoju i urinu sa većom koncentracijom u znoju, što vodi do zaključka da, pored uriniranja, znojenje jeste potencijalni metod za eliminisanje metala iz organizma.

Eliminacija hemikalija

BPA eliminacija – Bisferol A (BPA)  je industrijska hemikalija koja se koristi u proizvodnji određene plastike i otpada. Prema Mayo klinici, izloženost BPA ima moguće efekte na zdravlje mozga i ponašanja pored poveznice sa povećanim krvnim pritiskom. Prema studiji iz 2011. godine, znojenje može biti efektivno za izvlačenje BPA iz organizma.

PCB eliminacija – Polihlorinirani bifenili (PCB) su napravljene organske hemikalije koje su dokazani uzrok mnogih obrnutih efekata na zdravlje. Članak iz 2013. godine je objasnio da znojenje može imati ulogu u eliminisanju određenih PCB-a iz tijela.

Čišćenje bakterija

Analiza iz 2015. godine je otkrila da glikoproteini u znoju koji se vežu za bakterije, pomažu u izbacivanju bakterija iz krvi.

Znoj je kombinacija vode sa malim količinama bakterija kao što su amonia, urea, so i šećer. Znojimo se kad vježbamo, imamo temperaturu ili smo anksiozni. Znojenje je odgovor tijela kojim se hladimo. Kada se unutrašnja temperatura povisi, znojne žlijezde otpuštaju vodu iz površina kože. Kako znoj isparava, tijelo i krv se hlade ispod kože. Znojenje je prirodna funkcija tijela.

Facebook komentari