Koje su prednosti čišćenja zuba zubnim koncem?

Redovnom upotrebom zubnog konca uklanja se zubni plak i tako sprečava nakupljanje naslaga koje uzrokuju pojavu kamenca. Običnim zubnim koncem možete učiniti da vaši zubi izgledaju sjajnije, uklanjanjem naslaga i suvišnih čestica hrane koje možda nećete vidjeti u ogledalu ili na mjestima do kojih četkica ne dolazi.

Zamislite tepih prije i nakon usisavanja. Možda ne vidite prašinu i prljavštinu, ali kad usisate i uklonite prašinu i nečistoću, tepih izgleda svjetlije. Isti princip odnosi se i na čišćenje zuba zubnim koncem.
Svakodnevna upotreba zubnog konca, ne samo da održava vaše zube zdravima, već doprinosi vašem zdravlju i na druge načine.

Zapravo, sve je više dokaza koji povezuju parodontalnu bolest sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, iako su potrebne dodatne studije da bi se potvrdila ova veza. Neki istraživači misle da infekcije usta, kao i svaka druga infekcija, mogu povećati nivo upalnih supstanci u krvi što može potaknuti stvaranje krvnih ugrušaka i ugroziti protok krvi u srcu. Druga teorija je da bakterije iz usta mogu lako ući u krvotok i utjecati na vaš kardiovaskularni sistem.

Zubni konac pomaže u prevenciji karijesa i uklanjanjem zubnog plaka može smanjiti rizik od razvoja bolesti desni. Upotrebom konca i električne četkice u rutinskom četkanju zuba dva puta dnevno, možete značajno doprinijeti zdravlju kompletne usne šupljine.

Nedavna istraživanja pokazala su da redovito četkanje električnom četkicom, zapravo, može spriječiti gubitak zuba. Jako je važno pravilno i nježno očistiti usnu šupljinu, uključujući površine zuba. Tako uklanjamo više bakterija iz plaka koje mogu dovesti do bolesti desni i propadanja zuba.

Uz to, konac vam daje priliku da redovnim pregledom usta provjerite ima li oteklina ili crvenila na desnima, promjena na zubima ili na jeziku. Određena stanja, uključujući neke karcinome, HIV/AIDS i poremećaje prehrane mogu prouzrokovati lezije u ustima, crvenilo i oticanje desni.

Facebook komentari