Koje su razlike između menopauze i perimenopauze?

Termini menopauza i perimenopauza obično se koriste u istom kontekstu, međutim, ovo su zapravo dvije različite faze u životu žene. Perimenopauza i menopauza su prirodne faze koje se pojavljuju u 40-im i 50-im godinama, gdje se približavaju kraju reproduktivnog života. Riječ „peri“ je grčkog porijekla što znači „oko“. Ovo je faza koja se dešava prije menopauze. Tokom perimenopauze, koju većina žena doživi u četrdesetim godinama, menstrualni ciklusi su neredovni, plodnost opada, mada je i dalje moguća.

Naučnici razlažu perimenopauzu na dvije faze. Rana faza perimenopauze se pojavljuje kada menstrualni ciklus postaje nestalan. U ranoj fazi perimenopauze, menstrualni ciklus dolazi sedmicama kasnije ili mjesecima kasnije od uobičajenog perioda.

Ulazite u kasnu fazu perimenopauze kada postoji razmak između menstrualnog ciklusa bar 60 dana. Ovo se može desiti ubrzo nakon počinjanja rane faze, ili godinama kasnije. Hormoni u sistemu žene su nestabilni tokom ovog perioda, i ove fluktuacije mogu biti okidači za simptome kao što su valovi vrućine.

S obzirom da je jaje prošlo kroz ovulaciju i nije bilo oplođeno, što je glavni okidač za menstrualni ciklus ili krvarenje, veoma je normalno da su jajašca žene glavni razlog zašto ulazi u perimenopauzu. Kada se rodi žensko dijete, ona ima sva jaja koja su joj potrebna, što opada s godinama. Kada degeneracija dostignu kritičnu fazu, hormoni koji stimulišu folikule i luteinizirajući hormoni se trude više da jaja prolaze kroz ovulaciju. Povećani nivoi ovih hormona su obično povezani sa perimenopauzom.

ŠTA ZNAČI NIZAK TESTOSTERON KOD ŽENA

Ako niste imali jednu čitavu godinu menstrualno krvarenje, ušli ste u menopauzu.

Žene koje su u perimenopauzi imaju različite simptome kao što su valovi vrućine, problemi sa snom, suhoća vagine, promjene raspoloženja koje nekad dolaze uz depresiju i nastavljaju se u menopauzi.

Facebook komentari