Koje su razlike između perimenopauze i menopauze?

Termini menopauza i perimenopauza obično se koriste u istom kontekstu, međutim, ovo su zapravo dvije različite faze u životu žene. Perimenopauza i menopauza su prirodne faze koje se pojavljuju u 40-im i 50-im godinama, gdje se približavaju kraju reproduktivnog života. Riječ „peri“ je grčkog porijekla što znači „oko“. Ovo je faza koja se dešava prije menopauze. Tokom perimenopauze, koju većina žena doživi u četrdesetim godinama, menstrualni ciklusi su neredovni, plodnost opada, mada je i dalje moguća.

Naučnici razlažu perimenopauzu na dvije faze. Rana faza perimenopauze se pojavljuje kada menstrualni ciklus postaje nestalan. U ranoj fazi perimenopauze, menstrualni ciklus dolazi sedmicama kasnije ili mjesecima kasnije od uobičajenog perioda.

Ulazite u kasnu fazu perimenopauze kada postoji razmak između menstrualnog ciklusa bar 60 dana. Ovo se može desiti ubrzo nakon počinjanja rane faze, ili godinama kasnije. Hormoni u sistemu žene su nestabilni tokom ovog perioda, i ove fluktuacije mogu biti okidači za simptome kao što su valovi vrućine.

S obzirom da je jaje prošlo kroz ovulaciju i nije bilo oplođeno, što je glavni okidač za menstrualni ciklus ili krvarenje, veoma je normalno da su jajašca žene glavni razlog zašto ulazi u perimenopauzu. Kada se rodi žensko dijete, ona ima sva jaja koja su joj potrebna, što opada s godinama. Kada degeneracija dostignu kritičnu fazu, hormoni koji stimulišu folikule i luteinizirajući hormoni se trude više da jaja prolaze kroz ovulaciju. Povećani nivoi ovih hormona su obično povezani sa perimenopauzom.

Ako niste imali jednu čitavu godinu menstrualno krvarenje, ušli ste u menopauzu.

Žene koje su u perimenopauzi imaju različite simptome kao što su valovi vrućine, problemi sa snom, suhoća vagine, promjene raspoloženja koje nekad dolaze uz depresiju i nastavljaju se u menopauzi.

Facebook komentari