Koje vježbe smijete raditi nakon porođaja?

Već nakon sedmicu ili dvije poslije poroda, možete početi s laganim vježbama.

Koje vježbe mogu raditi kao nova mama?

Pronalazak slobodnog vremena za vježbanje nakon što stigne novorođenče može predstavljati izazov, ali je moguće. U početku, najbolje je početi s laganim vježbama kao što su hodanje ili istezanje. Vodite bebu na duže šetnje kolicima i s vremenom pojačavajte tempo hoda. Za nešto ozbiljnije vježbe pričekajte barem šest sedmica nakon porođaja ili dok ne osjetite da ste se oporavili.

Grupni su treninzi odličan način za upoznavanje drugih mama. Sticanje novih prijatelja i vježbanje mogu vam pomoći u podizanju raspoloženja.

Zašto je važno izgubiti višak kilograma nakon porođaja?

Posebno je važno ako znate da želite još djece. Povećanje indeksa tjelesne mase (BMI) između dvije trudnoće može vas svrstati u opseg prekomjerne težine. To povećava rizik za vas i vašu bebu u sljedećoj trudnoći.

Čak i ako ne planirate imati drugu bebu, ima dosta koristi od gubitka dodatne težine koju ste stekli tijekom trudnoće. Prije svega, povećavate šanse ostati zdravi dok vaše dijete raste. Ako držite svoju težinu pod kontrolom, smanjujete rizik od dobivanja dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i nekih vrsta raka.

Hoće li mi dojenje pomoći da smršam?

Postoji nekoliko dokaza koji ukazuju da vam dojenje može pomoći kako biste se vratili u formu, iako je potrebno još istraživanja da bismo bili sigurni. Bez obzira na to, važe ista univerzalna pravila: ne unosite više kalorija nego što vam je potrebno, hranite se zdravo i budite aktivni.

Dojenje sagorijeva oko 330 dodatnih kalorija dnevno. Te dodatne kalorije možda ćete dobiti iz vlastitih masnih zaliha jer vaše tijelo tokom trudnoće taloži masnoće koje će vam dati dodatnu energiju za proizvodnju mlijeka. Usprkos tome, broj kalorija koje sagorite i dalje će u velikoj mjeri ovisiti o vašoj prehrani i načinu života.

Čak i kada uspješno gubite kilograme, vaše će tijelo moći proizvesti dovoljno mlijeka za bebu. Siguran gubitak na sedmičnom nivou iznosi između 0,5 kg i 1 kg.

Dojenje vam može pomoći da dugoročno izgubite na težini – pomaže vašoj maternici da se smanji nakon porođaja, a tako smanjuje se i trbuh.

Kada će se moje tijelo vratiti u normalu?

Vaše tijelo možda neće izgledati potpuno isto, čak i nakon što smršate. No, pružite sebi dovoljno vremena da izgubite ciljanu količinu kilograma. Sasvim je u redu ako to traje između šest i devet mjeseci.

Ako utvrdite da vam je potrebno i više vremena, ne očajavajte. Postavite sebi cilj i trudite se da ga ispunite do prvog rođendana vašeg djeteta. Iako je važno da se fokusirate na svoje zdravlje, važno je i da postavite sebi ostvarive ciljeve. Ako ste tokom trudnoće nabacili puno kilograma, svakako će biti potrebno više vremena da ih izgubite.

Nakon što postignete ciljanu težinu, pokušajte je održati – vaši će se napori isplatiti. Ako se možete zadržati na ciljnoj težini dvije godine, veća je vjerovatnoća da ćete težinu i dugoročno zadržati.

Facebook komentari