Koji probiotici koriste našem tijelu

Postoje trilioni bakterija koje žive na ili u nama – i oko 80 posto se nalazi u crijevima. Stotinama godina evolucije, razvili smo način zajedničkog rada sa bakterijama, koje igraju veliku ulogu u našim tijelima. Pomažu nam u sintezi vitamina i probavi vlakana. Neravnoteža kod bakterija crijeva može uzrokovati da razvijemo hronične bolesti, uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2 i upalnu bolest crijeva. Ove neravnoteže se mogu desiti pri unosu antibiotika, koji sklanjaju zdrave bakterije iz crijeva.

Neravnoteža u crijevima može imati i uticaj na mentalno zdravlje. Više neurotransmitera se proizvodi u crijevima, nego u mozgu. Održavanje ovog balansa i različitosti organizama u crijevima je vitalno za naše zdravlje.

Najbolji način ispravljanja i održavanja dobrih bakterija u crijevima je unos probiotika. Probiotici su živi mikroorganizmi koji su korisni za zdravlje crijeva. Pojavljuju se prirodno u fermentiranoj hrani (jogurtu), ili se mogu uzimati kao suplementi.

Probiotici rade tako što skupljaju loše bakterije, i koriste nutrijente koji su potrebni za razmnožavanje. Pored toga, korisni su za probavu hrane koju mi ne možemo samostalno probaviti (vlakna i otporni nutrijenti). Proizvode mnoge korisne sastojke putem, kao što su kratki lanci masnih kiselina koji dopunjavaju ćelije crijeva, što pomaže kod pravljenja barijere crijeva i prevenciji bolesti koje uzrokuju mikroorganizmi zbog izlaženja iz ostalih dijelova tijela.

Probiotici proizvode i specijalne antibiotike – sastojke koji ubijaju štetne bakterije, bakteriocine.

Da bi došli do naših crijeva, moraju proći kroz probavni sistem, koji je pun kiselina. Kad dođu do crijeva, trebaju da su u mogućnosti za lijepljenje na ćelije i početak razlaganja vlakana i proizvodnju vitamina.

Kada dolazimo do odabira pravih probiotika? Prvo na šta treba da obratite pažnju je da su sigurni. Druga stvar su vrste, s obzirom da različite bakterijske vrste izvode različite funkcije. Vrste Lactobacillus i Bifidobacterium su najčešće, ali ne rade iste stvari. Lactobacillus plantarum ima svojstva koja potencijalno smanjuju holesterol, dok Lactobacillus reuteri suzdržava razvoj bacila kao što je E. Coli (Ešerihija koli).

Ove bakterije „laktične kiseline“ mogu izdržati niske nivoe pH vrijednosti i visoke temperature obično uključene u prerađivanje hrane.

Postoji veliki broj različitih suplemenata probiotika koji su dostupni. S obzirom da trebaju da dođu do naših crijeva, najefektivniji način uzimanja je oralno, obično u tabletama ili kapsuli. Probiotici koji se mogu pronaći u proizvodima hrane, posebno u vodenom ili polu-vodenom stanju (jogurt ili mlijeko), obično trebaju zamrzavanje da bi ostali sigurni. Njihova efektivnost može zavisiti od ostalih bakterija koje se nalaze u proizvodu, kao što su sastojci kisika i temperatura.

Navike u ishrani su glavni faktor u održavanju balansa crijeva. Hrana koju unosimo utječe na mikrobiološku populaciju i šta ove bakterije i mikrobi obavljaju, čak i od ranih faza života. Održavanje balansa i različitosti organizama u crijevima je ključ za cjelokupno zdravlje.

Facebook komentari